Γκουέρνικα

του Γιώργου Αποστολίδη

Ήταν τα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου όταν τα γερμανικά στούκας βομβάρδισαν την μικρή πόλη της Ισπανίας. Λίγο καιρό αργότερα ο Πάμπλο Πικάσο απαθανάτισε με τον δικό του τρόπο την φρίκη του εμφυλίου πολέμου στην πατρίδα του και την ωμή βάρβαρη επίθεση  γερμανικών αεροπλάνων στον άμαχο πληθυσμό.

Έκτοτε πέρασαν αρκετές δεκαετίες και ο πίνακας αυτός κατέστη σύμβολο. Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα έργο τέχνης ανάγεται σε ξεκάθαρο πολιτικό συμβολισμό αναγνωρίσιμο στα άκρα της γης. Και ιδίως σε κάθε γωνιά της Ευρώπης όταν η γηραιά ήπειρος έβγαινε

πλέον από τις στάχτες του παγκοσμίου πολέμου. Τότε είχε γεννηθεί η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης των λαών. Πολύ διαφορετική από την σύγχρονη εικόνα  της Ευρώπης των αγορών, εικόνα που έχει σχηματιστεί στην σκέψη εκατομμυρίων  Ευρωπαίων. Δεν χρειάζεται να διέπεται κανείς από νεοφιλελεύθερες, προοδευτικές, συντηρητικές, κομμουνιστικές ιδέες για να διαπιστώσει το χάσμα μεταξύ  ηγετών (συχνά μη αιρετών) και πολιτών. Απαιτείται κοινή λογική.  Εκείνο που ζητείται είναι η χρυσή τομή, όχι ως προϊόν συμβιβασμού αλλά ως το ιδανικό σημείο σύγκλισης και συναίνεσης. Ως εφικτός στόχος.

Σήμερα, οι άρχοντες των οικονομικών ινστιτούτων και της ΕΚΤ βομβαρδίζουν με δηλώσεις για τις επιλογές των Ελλήνων. Δηλώσεις που αποδεικνύονται εξ ίσου καταστροφικές για την ζωή χιλιάδων «αμάχων» Ελλήνων που γίνονται θύματα της λιτότητας και αναποτελεσματικών μέτρων.

Ίσως οι σοφοί της «Γερμανικής Ευρώπης» δεν έχουν προσυπολογίσει  ακόμα τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν μεθαύριο ανάλογες επιλογές των Ιταλών η των Ισπανών ψηφοφόρων.

Στην Γαλλία, ο απερχόμενος πρόεδρος φρόντισε να προσκαλέσει τον νεοεκλεγέντα για να τιμήσουν μαζί, ως συνέχεια του κράτους και εις δόξαν της Γαλλίας, την επέτειο από την λήξη του παγκοσμίου πολέμου. Δυστυχώς εδώ, είναι δύσκολο να αναζητήσουν και να συμφωνήσουν οι εκλεκτοί του λαού, για όσα  μας ενώνουν.

Υ.Σ. 1: Ο βομβαρδισμός της Γκούερνικα έγινε 26 Απριλίου 1937. Χρειάστηκε να περάσουν 60 χρόνια για να ζητήσει «συγνώμη» το 1997, η Γερμανία. Ο τότε Γερμανός πρόεδρος με επιστολή στους επιζώντες «έτεινε χείρα συμφιλίωσης»...

Υ.Σ. 2: Δεκάδες αυτοκτονίες συγκλονίζουν την Ιταλία. Όπως ένας επιχειρηματίας στην Πομπηΐα αφήνοντας μια επιστολή όπου κατηγορεί για τις μεθοδεύσεις της την υπηρεσία είσπραξης φόρων Equitalia. Στο Σαλέρνο ένας άνεργος που είχε λάβει ειδοποιητήριο για έξωση αυτοκτόνησε δι' απαγχονισμού και ο νομάρχης της Τοσκάνης έλεγε ότι διεθνείς χρηματιστικές ολιγαρχίες προχωρούν σε κερδοσκοπικές κινήσεις εκτραχύνοντας την κατάσταση και στερώντας το ψωμί στην Ευρώπη. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική απάντηση σε ευρωπαϊκό και πιθανότατα διεθνές επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα