Για το κάψιμο των νεκρών

Του Δημήτρη Φύσσα

«Τροπολογία που θα προβλέπει αποτεφρωτήρια νεκρών έξω από τα νεκροταφεία, θα ψηφιστεί από τη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης. Λεπτομερέστερα, η τροπολογία θα ενταχτεί στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που θα ψηφιστεί από Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής

σε 2-3 βδομάδες.

Ο υπουργός προχώρησε στη δημόσια δέσμευσή του μετά την κοινή παρέμβαση των δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης είχαν ζητήσει να θεσπιστούν επιτέλους αποτεφρωτήρια, γιατί αυτό «θα δώσει την ευκαιρία στην κεντρική διοίκηση να επανορθώσει κωλυσιεργίες ετών και να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε σημαντικά ζητήματα δικαιωμάτων, προσαρμόζοντας τα ισχύοντα στη χώρα μας, στη διεθνή πραγματικότητα».

(Από την τρέχουσα ειδησεογραφία).

Αναμένεται, φυσικά, λυσσαλέα αντίδραση, με τα εξής επιχειρήματα (συνοπτικά):

Α. Οι «ιερές» παραδόσεις μιλάνε για ταφή και όχι κάψιμο

Β. Στη «Δευτέρα Παρουσία» ένα καμμένο πτώμα δε θα ξαναγίνει σώμα

Γ. Οι οικείοι δε θα έχουν τον τάφο του νεκρού, ως χώρο μνήμης, συγκέντρωσης και περισυλλογής

Δ. Νεκρούς καίγανε στα κρεματόρια των στρατοπέδων θανάτου οι ναζί

Ε. Το κάψιμο των νεκρών είναι φράγκικη εφεύρεση

ΣΤ. Τα αποτεφρωτήρια θα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις

Ζ. Τα γραφεία κηδειών, οι μαρμαράδες, οι λουλουδάδες κλπ, αλλά και οι Δήμοι, θα χάσουν λεφτά.


Ας τα πάρουμε ένα ένα, με την ίδια αρίθμηση:

Α. Όποιοι θέλουν να τηρούν τις ιερές τους παραδόσεις και να θάβονται, ας θάβονται. Το ζήτημα αφορά όσους δε θέλουν. Το κάψιμο θα είναι επιλογή, όχι υποχρεωτικό.

Β. Το ίδιο με το παραπάνω. Προσθέτω ότι δε συμφωνούν όλοι με τη «Δευτέρα Παρουσία». Υπάρχουν και οι άθεοι, οι αγνωστικιστές, οι αλλόθρησκοι. Αλλά ούτε οι ορθόδοξοι συμφωνούν όλοι με την εξίσωση κάψιμο = μη ανάσταση.

Γ. Μπορούν να έχουν (ή να μην έχουν) ως αντίστοιχο χώρο περισυλλογής την τεφροδόχο ή μια φωτογραφία κλπ.

Δ-Ε. Νεκρούς καίνε, κατά καιρούς, οι πάντες: οι αρχαίοι Έλληνες, άλλοι παγανιστές όπως οι Βίκινγκ, οι πολιορκημένοι, οι επιζήσαντες των σεισμών, οι ινδουιστές. Νεκρούς καίνε και σήμερα, εδώ, Έλληνες νεκρούς, μόνο που οι οικείοι τους αναγκάζονται να τους στέλνουν σε ξένες χώρες

ΣΤ-Ζ. Αν οι Δήμοι θέλουν και μπορούν, ας φτιάξουν αποτεφρωτήρια, που θα λειτουργούν παράλληλα με τα ιδιωτικά αποτεφρωτήρια και, φυσικά, τα νεκροταφεία. Αν τα γραφεία κηδειών μπορούν, ας προσαρμοστούν στην οργάνωση κηδειών για αποτεφρωτήρια (όπως έχουν ήδη προσαρμοστεί στην αποστολή πτωμάτων για καύση στο εξωτερικό). Αλλά είναι παράλογο, έναντι του κέρδους συγκεκριμένων ομάδων, να υποχρεώνονται σε ταφή/ δημιουργία τάφου / συντήρηση / νοίκι / φύλακτρα οστών κλπ, άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται γι΄ αυτό ή δεν το θέλουν.

Προσθέτω δυο ακόμα πλευρές. Η μία είναι ότι τα νεκροταφεία δεσμεύουν πολύ χώρο μέσα ή κοντά στις πόλεις, ενώ αποτελούν εστίες μόλυνσης. Καλό λοιπόν θα ήτανε να μην επεκτείνονται συνέχεια, ούτε να πολλαπλασιάζονται. Η δεύτερη και πιο ουσιώδης είναι η ατομική ελευθερία. Ποιος ορίζει ένα νεκρό σώμα; Οι παπάδες, οι μαρμαράδες, οι κηδειάδες ή οι λουλουδάδες; Ή η τελευταία θέληση του κατόχου, όσο ζούσε;
Όποιος θέλει να ταφεί, με γεια του με χαρά του, κι ας δεσμεύει τους οικείους του μετά θάνατο. Αλλά , πλέον είναι πολλές χιλιάδες όσοι και όσες δε θέλουμε ούτε να ταφούμε, ούτε να επιβαρύνουμε τα παιδιά μας.
[email protected]

Keywords
Αναζητήσεις
kapsimo nekron
Τυχαία Θέματα