Στο επόμενο Eurogroup οι ελπίδες

Για το Eurogroup της Δευτέρας μετατίθενται οι προσδοκίες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ως αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας.

Το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα με τις Βρυξέλλες φάνηκε από την αδυναμία να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση στο τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τη διατύπωση

περί παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν, αλλά αμέσως μετά ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο. Στην εκδοχή που παρουσιάζουν οι New York Times, το προσχέδιο απορρίφθηκε στο τέλος της συνάντησης αφού οι υπουργοί δεν δέχθηκαν να προσθέσουν στο κείμενο την αναφορά που ζήτησε η Αθήνα για τη σοβαρότητα των κοινωνικών συνθηκών και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Mε "βρώμικη" έξοδο από την Ευρωζώνη αν δεν ακολουθήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα προειδοποιεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άλεξ Σταμπ, σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση με την αυστηρότητά της στα social media. «Δεν υπήρξε σύγκρουση, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χερ Γκραμένια. «Η Ελλάδα ζει πάλι ένα δράμα - πιθανότητα του Grexit εμφανίζεται ξανά», αναφέρει το CNBC, ενώ το ABC εκτιμά ότι «υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία για Ελλάδα τη Δευτέρα». «Αυτό που χρειάζονται η Ελλάδα και η ΕΕ είναι έναν... σύμβουλο γάμου», λέει το BBC.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο θέμα του μνημονίου. Έχουμε ξεκαθαρίσει και προεκλογικά ότι δε μιλάμε για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Πρόσθεσε πως δεν έχει μπει προς το παρόν στο τραπέζι το δημοψήφισμα, αλλά είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας.

Οι συμβολισμοί παίζουν ρόλο αλλά το θέμα είναι η κυβέρνηση να μην χαθεί στη μετάφραση και να μην οδηγηθεί σε τυφλή ρήξη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα κοστολογημένο σχέδιο όπως απαιτεί η Ευρώπη, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει, ανέφερε στον Αθήνα 984 η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν ξέρω πότε και πώς θα επιλυθεί αυτή η διαφωνία. Είναι μια επίδειξη ηγεμονισμού από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Η προσφυγή σε εκλογές δεν είναι επιχείρημα αυτή τη στιγμή αλλά αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα πρέπει να καταφύγουμε στον κυρίαρχο λαό όχι απαραίτητα μέσω εκλογών αλλά με δημοψήφισμα, τόνισε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο ευρωβουευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του έκτακτου Eurogroup τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα γίνει μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό θέμα, αλλά δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα