Για την Αναφορά του Ρόμνι στην Ελλάδα

«Άμεσες βαθιές περικοπές» απαιτούνται στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια κρίση χρέους, σύμφωνα με κύριο άρθρο της "Νιου Γιορκ Τάιμς" και με αφορμή την αναφορά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, κατά την τρίτη τηλεμαχία με τον πρόεδρο Ομπάμα -και όχι μόνο- ότι «οι ΗΠΑ οδεύουν προς το δρόμο της Ελλάδας». Η εφημερίδα επικρίνει τον κ. Ρόμνεϊ για "εσκεμμένη άγνοια" όσον αφορά τα μαθήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα

με το κύριο άρθρο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, «δυστυχώς, το περίεργο αυτό σχόλιο δεν αποτελεί έκπληξη σε μια προεκλογική εκστρατεία που έχει απομακρυνθεί από τα πραγματικά δεδομένα», προβάλλοντας την άποψη ότι «ο προεδρικός προϋπολογισμός, όπως αυτός καταγράφεται από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, θα σταθεροποιήσει την αναλογία ομοσπονδιακού χρέους σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, σε μια περίοδο 10 ετών. Ωστόσο, αυτό που είναι περισσότερο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχόλιο καταδεικνύει μια εσκεμμένη άγνοια για τα μαθήματα της Ελλάδας και τέτοιου είδους άγνοια μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κακές πολιτικές αποφάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το μάθημα που μπορεί να διδαχθεί κανείς από την Ελλάδα είναι ότι το δημοσιονομικό της χάλι επιδεινώθηκε κατά πολύ, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στον προϋπολογισμό».

Όπως τονίζει η σύνταξη της εφημερίδας, «τα νέα στοιχεία από την ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, δείχνουν, ότι οι χώρες που προέβησαν στις πιο ανελέητες περικοπές στους προϋπολογισμούς της - ιδιαίτερα η Ελλάδα - είδαν το συνολικό τους χρέος να αυξάνεται σε αναλογία με την οικονομία τους. Τα νέα στοιχεία της ΕΕ συμπίπτουν επίσης με μια πρόσφατη ανάλυση οικονομολόγων του ΔΝΤ, που υποστηρίζει ότι περικοπές στον προϋπολογισμό είναι πολύ πιο καταστρεπτικές σε οικονομίες που εξέρχονται από ύφεση, απ' ότι θεωρείτο παλαιότερα. Ο λόγος είναι, ότι με επιτόκια να βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωσή τους όταν σφίγγει η δημοσιονομική πολιτική και για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει τρόπος για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις περικοπές στον προϋπολογισμό. Εάν οι κυβερνήσεις προχωρούν ούτως ή άλλως σε βαθιές περικοπές δαπανών, το αποτέλεσμα είναι απλώς μεγαλύτερη οικονομική εξασθένηση, χωρίς την προσδοκώμενη βελτίωση του προϋπολογισμού. Αυτό είναι η περίπτωση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. Και εάν οι πολιτικές στρατηγικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για περικοπές στα κυβερνητικά προγράμματα, σε συνδυασμό με υπερβολικές φοροαπαλλαγές, εφαρμόζονταν εδώ, τότε οι ΗΠΑ θα βίωναν ένα ανάλογο αποτέλεσμα».

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι «από κοινού, η ελληνική εμπειρία και η πρόσφατη έρευνα της ΕΕ καταδεικνύουν ότι για τις ΗΠΑ, μια μεγάλη ευκαιρία σε σχέση με το έλλειμμα της χώρας, θα έπρεπε να περιλαμβάνει δύο κύρια σημεία: α) δαπάνες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με φορολογικ

Keywords
Τυχαία Θέματα