Για πρόγραμμα διάσωσης και η Ισπανία;

Το ρίσκο για μια αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι  ήταν από την αρχή της κρίσης, αναφέρει σε report του ο William Buiter, οικονομολόγος της Citigroup.«Η Ισπανία είναι πιθανό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα της τρόικας μέχρι το τέλος του έτους, ως προϋπόθεση για την ΕΚΤ να συνεχίζει να παράσχει στήριξη στα κρατικά ομόλογα και στις τράπεζες
της χώρας», αναφέρει ο Buiter.

Σύμφωνα με το report, η αναδιάρθρωση του ισπανικού κρατικού χρέους μπορεί να αποφευχθεί, αλλά θα απαιτήσει περισσότερα ριζοσπαστικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.

Μάλιστα, τονίζει πως οι αρχικές συνθήκες των δημόσιων οικονομικών είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν και οι επίσημες εκτιμήσεις είναι πλέον πολύ αισιόδοξες.

Όπως τονίζει, οι ισπανικές αρχές ίσως να μην έχουν τους πόρους να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό τους σύστημα. «Η νέα κυβέρνηση ήταν δραστήρια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά έχασε την ευκαιρία να εφαρμόσει δημοσιονομική λιτότητα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της».

Αναφέρει δε ότι οι κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες, όλες μόνο μοιάζουν υπέρ-μοχλευμένες και οι ζημιές αναμένεται να συσσωρευτούν στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της υποχώρησης των ισπανικών τιμών ακινήτων.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, όπως σημειώνει το marketwatch.com, ο Buiter είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Bloomberg ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για μια χρεοκοπία στην Ισπανία
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα