Γερμανο-Γαλλικές διαφωνίες

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα υλοποιήσει σύντομα την τραπεζική ένωσή της στη βάση των υφισταμένων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να περιμένει να γίνουν αλλαγές στις συνθήκες.

"Είναι ένα σχέδιο προτεραιότητας", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου του Βερολίνου δίπλα στον γάλλο συνάδελφό του Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Σόιμπλε

δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα θεσμικές αλλαγές, όμως δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν οι αλλαγές αυτές για να λύσει τρέχοντα προβλήματα.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη βάση των υφισταμένων συνθηκών και εκεί όπου δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα εργαστούμε διακυβερνητικά ή ακόμη και διμερώς", πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η Γαλλία δεν θα επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της μετά την απόφαση της Επιτροπής να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

"Η ευελιξία που μας δόθηκε δεν αντιμετωπίζεται από εμάς ... ως κίνητρο για να χαλαρώσουμε το βηματισμό (για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση). Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό έλλειμμα", δήλωσε. "Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα που ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική, δεν απαρνούμαστε αυτή τη δημοσιονομική ευθύνη".

Ωστόσο ο γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης πως η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να πνίξει την ανάπτυξη.

"Φυσικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι σωστά, αλλά πρέπει να φέρεις σε πέρας αυτή την άσκηση προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές καταστάσεις και προσδιορίζοντας το σωστό ρυθμό ώστε να διατηρηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο γάλλος υπουργός κάλεσε επίσης τη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.

Σε σχόλια που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως σηματοδοτούν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση, ο Μοσκοβισί δήλωσε μιλώντας στο αμφιθέατρο του βερολινέζικου πανεπιστημίου πως "θα πρέπει να προσέχουμε όλες τις καρικατούρες" επειδή δημιουργούν αμφίσημες καταστάσεις. "Είναι αλήθεια πως η Γερμανία είναι παραδοσιακά πολύ προσκολλημένη στους κανόνες και την πειθαρχία, τα οποία είναι πράγματα που χρειαζόμαστε -- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ικανοί για ευελιξία, για κατανόηση και για σεβασμό της διαφορετικότητάς μας".

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος καθόταν δίπλα του, "ίσως να μην με συμβούλευε αυθορμήτως να πάρω μια παράταση" για την επίτευξη των στόχων της Γαλλίας για το έλλειμμα -- όμως ο γερμανός υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα