Γερμανία:Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη επιβάρυνε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της.

Η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,1% σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2011) από 1,9% που ήταν τον Νοέμβριο.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο τέλος του 2012 περιόρισε τον ρυθμό ανάπτυξής της στο σύνολο του 2012

στο 0,7%, μία μεγάλη επιβράδυνση σε σχέση με το 3% που είχε επιτύχει το 2011 και το 4,2% -τον υψηλότερο ρυθμό μετά την ενοποίηση- το 2010. «Η γερμανική οικονομία δεν θα είναι πιθανότατα πλέον μία νησίδα ευτυχίας, αλλά παραμένει τουλάχιστον μία νησίδα ανάπτυξης σε μία Ευρωζώνη που βρίσκεται ακόμη σε ύφεση», σχολίασε οικονομολόγος της τράπεζας ING.

Οι γερμανικές εξαγωγές και εισαγωγές υποχώρησαν τον Νοέμβριο και οι παραγγελίες των βιομηχανιών της χώρας μειώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης πλήττει με δύναμη την μεγαλύτερη οικονομία της. Για το σύνολο του έτους, η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε στο 4,1% από 7,8% το 2011, ενώ οι επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 4,4%, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Γερμανία θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες, αλλά το 2013 προβάλλει ως ένα ακόμη έτος ισχνής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2013 και η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι πρόκειται να μειώσει την πρόβλεψη στο 0,5% από το 1%. Εξ άλλου, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά από το 2007, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα της Γερμανίας κατέγραψε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.

Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό 4 χρόνια πριν το έτος-στόχο πέτυχε το ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα, η Γερμανία πέτυχε το 2012, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, τον στόχο της για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι εφικτό να μην αυξηθεί το διαρθρωτικό δημόσιο χρέος της χώρας το επόμενο έτος.

Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο νέος καθαρός δανεισμός της Γερμανίας το 2012 διαμορφώθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του υπουργείου για 28,1 δισ. ευρώ.

Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη επιβάρυνε τα φορολογικά έσοδα προς τα τέλη του 2012 και αυτό σηματοδοτεί ασθενέστερη αύξηση των εσόδων το 2013, πρόσθεσε η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα