Γερμανία: Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στο Μαλί

Η Γερμανία πρόκειται να διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Transall της πολεμικής της αεροπορίας γιατην μεταφορά στρατευμάτων κρατών της δυτικής Αφρικής στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, όπου πρόκειται να ενταχτούν στις δυνάμεις της Γαλλίαςκαι του Μαλί που μάχονται εναντίον ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσεη γερμανική κυβέρνηση σήμερα.

Αυτό πρόκειται να λάβει χώρα «χωρίςκαθυστέρηση» αμέσως μόλις διευκρινιστούν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, προσέθεσε το Βερολίνο.

Το Παρίσι έχει στείλει εκατοντάδες στρατιώτες

στο Μαλί και έχει κάνει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές από την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές, όπου δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα εφαλτήριο για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει αποκλείσει την αποστολή μάχιμων δυνάμεων, αλλά ανέφερε χθες ότι θα παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη.

«Ηυποστήριξη προορίζεται για τα κράτη (- μέλη) της ECOWAS», της οικονομικής κοινότητας των κρατών της δυτικής Αφρικής. «Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τα στρατεύματα της ECOWAS στο Μπαμακό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε μια κοινή ανακοίνωσή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Χιλιάδες στρατιώτες κρατών-μελών της ECOWAS πρόκειται να αναλάβουν την επίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί, αποστολή με εντολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στρατεύματα σε διάφορες χώρες της περιφέρειας σπεύδουν να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για μια επιχείρησηπου δεν αναμενόταν να αρχίσει πριν από τον Σεπτέμβριο και επισπεύτηκε με την αιφνιδιαστική έναρξη μιας από αέρος εκστρατείας της Γαλλίας με στόχο να ανασχεθεί η προέλαση των ισλαμιστών προς μια πόλη στρατηγικής σημασίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ακτής ΕλεφαντοστούΑλασάν Ουαταρά, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ECOWAS, συζητά σήμερα στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελδιάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της κρίσης στο Μαλί.

Στα πεδίατων μαχών δυνάμεις του γαλλικού στρατού, ο οποίος σφυροκοπεί από την 11η Ιανουαρίου θέσεις των ριζοσπαστών ισλαμιστών μαχητών, ενεπλάκησαν σε«μάχες σώμα με σώμα» με τους ισλαμιστές στην Ντιαμπαλί, περίπου 400 χλμ. βόρεια του Μπαμακό.

«Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στηνΝτιαμπαλί, (συμμετέχουν σε μάχες) σώμα με σώμα με τους ισλαμιστές», ενώεπιτόπου βρίσκεται «και ο στρατός του Μαλί», σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο Μαλί έχουν αναπτυχθεί πάνω από 800 Γάλλοι στρατιώτες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε 2.500.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα