Γερμανία: Απεργούν οι υπάλληλοι των IKEA

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα επίπλων και οικιακών ειδών Ikea καλούνται να συμμετάσχουν σε απεργία αύριο Παρασκευήμε αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των μισθών στον τομέα του εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο ver.di.

Ηαπεργία αφορά τους εργαζόμενους σε 14 από τα 46 καταστήματα στη Γερμανία της σουηδικής αλυσίδας, καθώς και στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών, γεγονός που ενδέχεται

να σημαίνει ότι αυτάτα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ver.di.

Επίσηςείναι προγραμματισμένες μια συγκέντρωση και μια διαδήλωση στο Βάλαου, στη δυτική Γερμανία, όπου βρίσκεται η έδρα της Ikea στη χώρα.

«Αυτόπου ζητούν το ver.di και οι εργαζόμενοι είναι μια μισθολογική μεταρρύθμιση και όχι περικοπές, όπως σχεδιάζουν οι εργοδότες», αναφέρει ηΣτέφανι Νούτσενμπεργκερ, υπεύθυνη του ver.di για τον τομέα των εμποροϋπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της.

«Οιεργοδότες επιθυμούν πλήρη ελαστικοποίηση του εργασιακού χρόνου, κάτι που το ver.di θεωρεί "εργασία βάσει ζήτησης"», συνεχίζει η ίδια καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες θέλουν να μειώσουν τα επιδόματα για την υπερωριακή και τη νυχτερινή εργασία.

Οιδιαπραγματεύσεις στον τομέα του εμπορίου διαρκούν επί μήνες και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απεργίες. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε επίπεδο κρατιδίων, όμως κάποιοι εργοδότες έχουν ήδη προτείνει αυξήσεις στους εργαζόμενους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, κάτι που το ver.di καταγγέλλει ως μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κλαδικές συμβάσεις στον τομέα.

Η Ikea έχει προτείνει αύξηση 2,5% στους εργαζόμενούς της από τον Αύγουστο.

Απότην πλευρά του το ver.di ζητεί αύξηση ένα ευρώ την ώρα για τους μισθωτούς και 50 λεπτά για τους μαθητευόμενους και από τους εργοδότες ναεπαναφέρουν σε ισχύ την κλαδική σύμβαση που ίσχυε μέχρι τον Ιανουάριο. Ηομοσπονδία εμπορίου επιθυμεί να υιοθετηθεί μια νέα σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και μια νέα μισθολογική κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα