Γαλλία: «Τσούζει» ο φόρος του 75%

Έχοντας φθάσει πλέον στο νιοστό επεισόδιο του «σίριαλ» στο οποίο εξελίχθηκε, ο φόρος 75% στα ετήσια εισοδήματα άνωτου ενός εκατ. ευρώ, για τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πρόσφατα πως ετοιμάζει μία σημαντική τροποποίησή του, εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να προκαλεί ρίγη στα αστέρια του ποδοσφαίρου.

Μετάτην απόρριψή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το μέτρο αυτό, που ήταν από τα πιο εντυπωσιακά που είχε εξαγγείλει στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ολάντ το 2012 έχει υποστεί διάφορες τροποποιήσεις από την κυβέρνηση. Πάντως δεν

θα κληθούν να τον καταβάλουν απ' ευθείας οι μισθωτοί, αλλά θα απαιτηθεί να εξοφληθεί από τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Ολάντ.

«Ηεπιχείρηση θα έχει να καταβάλει μία εισφορά, που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες φορολογίες, θα φθάνει το 75%» σε περίπτωση που καταβάλει σε κάποιον μισθωτό αποζημιώσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μολαταύτα, η φορολογία αυτή συμβολική και μόνον σημασία έχει, καθώς αφορά συνολικά μόλις 30.000φυσικά πρόσωπα, όπως είχε παραδεχθεί και πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Στα κρατικά ταμεία θα εισέρεαν μόλις 500 εκατ. ευρώ, μίασταγόνα στον ωκεανό εν σχέσει προς τα 98,2 εκατ. ευρώ που έφθασε το χρέος το 2012.

Αν η πρώτη εκδοχή του φόρου 75% προκάλεσε αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την φορολογική εξορία του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, και η νέα τροποποιημένη μορφή του δεν είναι άμοιρη αντιδράσεων.

Δεν προκαλεί απορία που η πρόεδρος της ένωσης επιχειρηματιών Medef Λοράνς Παριζό κατήγγειλε ότι ο φόρος αυτός «στοχεύει κατά των επιχειρήσεων»: «τι πρόκειται να γίνει με τους πιο πλούσιους Γάλλους που δεν εργάζονται σε επιχειρήσεις;», αναρωτήθηκε η ίδια, επικαλούμενοι όσους ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα, ή τους καλλιτέχνες.

Οφόρος αυτός ανησυχεί ιδιαίτερα τους τεχνίτες της ‘στρογγυλής θεάς' του ποδοσφαίρου και σύμφωνα με τον πρόεδρο τα Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (LFP) Φρεντερίκ Τιριέ αυτός «στραγγαλίζει τους παίκτες».

Σεπερίπτωση εφαρμογής του, ο φόρος 75% θα κοστίσει 82 εκατ. ευρώ στις ομάδες της Ligue 1, που αντιστοιχεί σε αύξηση των βαρών τους κατά 30%, καθώς αφορά περίπου 100 υψηλά αμειβόμενους παίκτες, είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ο Τιριέ.

Ο έτερος ισχυρός ανήρ του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FFF) Νοέλ ντε Γκραέ από την πλευρά του υποστήριξε πως ο φόρος αυτός δεν πρόκειται να πλήξει τις ομάδες. «Ο πρωθυπουργός στον οποίο έθεσα το ερώτημα ήταν σαφής: μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογηθούν. Όμως οι επαγγελματικές ομάδες απαριθμούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο ντε Γκραέ, πρώηνσοσιαλιστής βουλευτής.

Η απάντησητου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό ήταν άμεση: «όλες οι επιχειρήσεις που προσφέρουν μισθούς άνω του ενός εκατ. ευρώ» (και σε αυτές περιλαμβάνονται οι ποδοσφαιρικές ομάδες) θα εμπίπτουν στις διατάξεις τουφορολογικού νομοσχεδίου για τα υψηλά εισοδήματα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα