Γαλλία: Τριετής κάθειρξη στον άνδρα που βοήθησε 14χρονη να μεταβεί στη Συρία

Ένας άνδρας καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 3 ετών από ένα δικαστήριο του Παρισιού διότι βοήθησε μία 14χρονη η οποία ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να παντρευτεί έναν τζιχαντιστή που γνώρισε στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη που διεξήχθη στη Γαλλία και αφορά γεγονότα σχετικά με το φαινόμενο των νεαρών κοριτσιών που ριζοσπαστικοποιούνται ενώ πραγματοποιήθηκε στον απόηχο μιας είδησης που έχει προκαλέσει σοκ
στη Βρετανία: 3 κορίτσια εγκατέλειψαν την χώρα για να μεταβούν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο άνδρας, ηλικίας 41 ετών, είχε βοηθήσει την έφηβη που το είχε σκάσει από το σπίτι της, να πάει στο αεροδρόμιο της Λιόν τον Φεβρουάριο του 2014 με στόχο να μεταβεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς της είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την εξαφάνισή της και το κορίτσι εντοπίστηκε προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Αποφασισμένη ωστόσο για τα σχέδιά της, η 14χρονη το έσκασε και πάλι από το σπίτι της και εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο του 2014 στο Βέλγιο, όπου είχε παντρευτεί έναν Βέλγο τζιχαντιστή, κατόπιν τα ίχνη της εξαφανίστηκαν και εκείνη προφανώς μετέβη στη Συρία με τον σύζυγό της.

Το νεαρό κορίτσι, που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και φορούσε φερετζέ, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά της ήταν αντίθετη, είχε γνωρίσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έναν άνδρα, τον «Tony Toxico» όπως αυτοαποκαλούνταν, που υποστήριζε ότι ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος τη συμβούλεψε να φύγει από τη Γαλλία προκειμένου να βιώσει πλήρως την θρησκεία της στη Συρία. Η κοπέλα είχε πει ότι ήθελε να πάει στη Συρία για να παντρευτεί τον «Τόνι Τόξικο».

Ο κατηγορούμενος, πατέρας 3 κοριτσιών, ανάμεσά τους μιας 14χρονης, είχε συνομιλήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με τον Tony Toxico, ο οποίος του ζήτησε να βοηθήσει την έφηβη να φθάσει στη Συρία. Του κατέβαλε μάλιστα το μισό από το αντίτιμο για τη διαμονή του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου την παραμονή της αναχώρησής του όπως επίσης και τα έξοδα μετακίνησης για το αεροδρόμιο.

Στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος, με γενειάδα, αλλά τα μαλλιά του κουρεμένα κοντά, που εργαζόταν ως χειριστής γερανού, εξήγησε ότι είχε προσφέρει τις «υπηρεσίες» του στον συνομιλητή του, τον οποίο δε γνώριζε προσωπικά, διότι ήταν ένας «αδελφός εν πίστει».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι έδρασε από «αφέλεια», «ανοησία», ενώ εξέφρασε τη λύπη του που δεν πέτυχε να εμποδίσει την 14χρονη, της οποίας δε γνώριζε την πραγματική ηλικία της. Είπε πως νόμιζε ότι εκείνη ήταν 16 ετών.

Οι δικαστές δεν πείστηκαν και προέταξαν το τζιχαντιστικό περιεχόμενο του λογαριασμού του στο Facebook, όπου επικοινωνούσε με άλλους εξτρεμιστές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν φύγει για τη Συρία.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο ίδιος περιέγραψε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως "έναν αντιστασιακό". Ερωτηθείς για τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου, εκείνος απάντησε: «είμαι εναντίον της δολοφονίας αθώων πολιτών».

«Δεν είμαι Σαρλί, αλλά ούτε και Κουλιμπαλί» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα