Γαλλία: Μόνο με «θαύμα» διατηρείται το ΑΑΑ

«Θα χρειαζόταν ένα θαύμα» για να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, που είναι η καλύτερη δυνατή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αρχής της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας (AMF) Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ.

«Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για τη διατήρησή της, αλλά θέλω να πιστεύω σε αυτό», δήλωσε ο Ζουαγιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την ώρα που το αξιόχρεο της Γαλλίας
απειλείται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

«Βρίσκω απολύτως λυπηρό ότι αποδεχόμαστε με μια κάποια μοιρολατρία την απώλεια του ΑΑΑ και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας», σημείωσε ο Ζουαγιέ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι το τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)», υπογράμμισε ο Ζουαγιέ.

«Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κατάρρευση της ευρωζώνης και δεν βλέπω επίσης τεχνικά πως αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό», σημείωσε επίσης ο Ζουαγιέ.

Όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς η ελληνική περίπτωση δεν έχει ρυθμιστεί», προσέθεσε.

Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ που προσφέρουν το μεγαλύτερο ύψος των εγγυήσεων στο ΕΤΧΣ, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου τους (369,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 451,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ).

Μια απώλεια του γαλλικού ΑΑΑ θα μπορούσε επομένως να έχει συνέπειες στη σημερινή αξιολόγηση του ΕΤΧΣ, που βρίσκεται επίσης στο ΑΑΑ.

Εξάλλου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος μιας υποβάθμισης του ΕΤΧΣ μετά την υποβάθμιση την Παρασκευή της προοπτικής του αξιόχρεου της Γαλλίας σε «αρνητική».

Σε ερώτηση που του έγινε για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος της AMF, υπενθύμισε ότι «δεν θα διεξαχθούν υπό τις συνηθισμένες συνθήκες γιατί υπάρχει στο φόντο μια άνευ προηγουμένου κρίση».

«Θα πρέπει πιθανώς οι κύριοι υποψήφιοι να έχουν ως προοπτική αυτή που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξυγίανση των δημοσιονομικών και μια έξοδο από την ύφεση», κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα