Γαλλία: Επενδύσεις για την πυρηνική ασφάλεια

Η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσει "δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ" στους πυρηνικούς της σταθμούς για να βελτιώσει την ασφάλειά τους, όμως δεν απαιτείται άμεσα η διακοπή της λειτουργίας κανενός από τους 58 πυρηνικούς της αντιδραστήρες, απεφάνθη σήμερα ανεξάρτητη αρχή.

Η βελτίωση της ασφάλειας των γαλλικών πυρηνικών σταθμών χρειάζεται "μια επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ", συμπέρανε η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), την οποία είχε επιφορτίσει η γαλλική κυβέρνηση με τον έλεγχο του πυρηνικού τομέα της χώρας

μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στην Ιαπωνία τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αξιώσεις της ASN για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών "ανταποκρίνονται σε απολύτως μαζικές εργασίες και χρηματοδοτήσεις, στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση εκατοντάδων ανθρώπων", διευκρίνισε ο πρόεδρός της Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, ο οποίος δεν συνέστησε ωστόσο το κλείσιμο κανενός γαλλικού πυρηνικού σταθμού.

Έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποίησε για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών σταθμών, η ASN απεφάνθη ότι οι σταθμοί της χώρας παρουσιάζουν "ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας" και δεν απαίτησε την άμεση παύση της λειτουργίας "κανενός από αυτούς".

Η ASN, η οποία επέδωσε την έκθεσή της στον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν το πρωί, υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί "το ταχύτερο δυνατό" η αντοχή των εγκαταστάσεων για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε "ακραίες καταστάσεις".

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα σεβαστεί το σύνολο των συστάσεων που διατύπωσε η ASN.

Η Γαλλία, στην οποία περίπου το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από τους 58 πυρηνικούς της αντιδραστήρες, είναι παγκοσμίως η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η ASN ανακοίνωσε επίσης ότι δίνει διορία σε αυτούς που εκμεταλλεύονται κάθε πυρηνικό σταθμό ως τις 30 Ιουνίου φέτος για να της παρουσιάσουν "έναν σκληρό πυρήνα" με συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν "να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις θεμελιώδεις λειτουργίες για την ασφάλεια".

Στόχος, εξήγησε η ASN, είναι "η πρόληψη ενός σοβαρού δυστυχήματος ή ο περιορισμός της εξέλιξής του", "ο περιορισμός της μαζικής έκλυσης (ραδιενέργειας) σε ένα σενάριο δυστυχήματος" και "να επιτρέπεται σε αυτόν που εκμεταλλεύεται (τον σταθμό) να φέρει εις πέρας τις αποστολές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του όσον αφορά τη διαχείριση μιας κρίσης".

Το αίτημα αυτό αφορά επιχειρήσεις όπως η μεγάλη εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος EDF ή ο πυρηνικός όμιλος Areva, δύο εταιρείες που ανήκουν στο κράτος.

Η ASN επιφορτίστηκε με την πραγματοποίηση του ελέγχου για την ασφάλεια στο σύνολο των γαλλικών πυρηνικών σταθμών μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα το Μάρτιο.

Για την αντίδραση σε ένα δυστύχημα αυτού του μεγέθους, η ASN τάχθηκε υπέρ της σύστασης προοδευτικά ως το 2014 μιας "δύναμης ταχείας πυρηνικής κρούσης", που θα μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 24 ώρες επί τόπου σε έναν σταθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα