Φθινοπωρινή ισημερία στο Πλανητάριο

Με την παράσταση «Lichtmond: Το Φωτεινό Σύμπαν», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει τη φετινή φθινοπωρινή ισημερία, στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Ερ. Ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία της παράστασης «Lichtmond»;
Δ.Σ.: «Η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε

από τους συναδέλφους του πλανητάριου του Αμβούργου, από τον διευθυντή του, Thomas W. Kraupe, τον οποίον γνωρίζω από αμνημονεύτων χρόνων. Από το 1984. Ένα χρόνο δηλαδή, αφότου έγινε συνδιευθυντής στο πλανητάριο του Στρασβούργου. Τέλος πάντων, το γεγονός είναι ένα. Ότι αυτή η παράσταση, είναι μία μουσική παράσταση. Επειδή ο Thomas (W. Kraupe) ενδιαφέρεται για τη μουσική τόσο όσο και για τον ουρανό και την αστρονομία, θεώρησε ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί φανταστική, όπως την αναφέρει, παράσταση που να συνδυάζει παράξενες εικόνες από διάφορα φανταστικά σύμπαντα. Πλανήτες, άστρα και ούτω καθ' εξής. Μαζί με μουσική που του αρέσει. Και επειδή είναι και αυτός κάποιας ηλικίας, εκτός από τους σύγχρονους μουσικούς που χρησιμοποίησε, τον Giorgio και Martin Koppehele, χρησιμοποίησε επίσης και μουσική από τον Alan Parson, τον I Muvrini και τον Boy George. Που σημαίνει ότι είναι μια μουσική διαχρονική, η οποία ξεκινάει πριν από μερικές δεκαετίες και φτάνει μέχρι το σήμερα. Λοιπόν, αυτή η εικόνα καλύπτει όλον τον θόλο του πλανηταρίου, έναν τεράστιο θόλο, η έκταση του είναι ένα στρέμμα. Εκτός από την εικόνα αυτή θα έχουμε και μία μουσική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα που θα τη συνοδεύει. Μάλιστα στην πρώτη παράσταση που έχουμε προγραμματίσει για το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, θα προλογίσει ο συνάδελφος, Thomas W. Kraupe από το πλανητάριο του Αμβούργου».
- Θα είναι σε ζωντανή σύνδεση δηλαδή;
- Όχι. Θα είναι εδώ, παρών.
- Α! υπέροχα.

Ερ.: Θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες για το πού και πότε θα γίνει η προβολή.
Δ.Σ.: «Η παράσταση Lichtmond, είναι στη σειρά παραστάσεων που σχεδιάζουμε για τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια κάθε χρόνο. Είναι μία δωρεάν παράσταση, καθώς γιορτάζουμε στις 21 Σεπτεμβρίου την φθινοπωρινή Ισημερία, παρόλο που η φθινοπωρινή Ισημερία είναι στις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την Κυριακή. Εμείς προλαβαίνουμε να γιορτάσουμε, μία μέρα νωρίτερα. Στις 21 λοιπόν Σεπτεμβρίου το Σάββατο, στον θόλο του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, έχουμε προγραμματίσει τρεις παραστάσεις συνολικά. Μία στις 6.30 και άλλες δύο, στις 8 και στις 9 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Είναι όμως απαραίτητα τα δελτία προτεραιότητας, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην προσέλευση. Η διανομή αυτών των δελτίων θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου. Μέχρι φυσικά την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του πλανηταρίου».

Ερ.: Με ένα τέτοιο εντυπωσιακό ξεκίνημα για τη φετινή σεζόν, τι άλλο να περιμένουμε από το Ίδρυμα Ευγενίδου;
Δ.Σ.: «Το ίδιο εντυπωσιακά. Γιατί μην ξεχνάτε ότι φέτος τον Νοέμβριο, στις 3 Νοεμβρίου, έχουμε την 10η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Δέκα χρόνια λειτουργίας δηλαδή. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια, περίπου 3,5 εκατομμύρια θεατές έχουν δει τις παραστάσεις μας είτε τις ψηφιακές είτε τις αναλογικές ταινίες τύπου IMAX. Πάντως, η επόμενη δραστηριότητά μας, η επόμενη παράσταση που θα ξεκινήσει στο πλανητάριο, είναι η πρεμιέρα μιας ταινίας IMAX, με τίτλο «Έβερεστ». Είναι η προσπάθεια μίας ομάδας ορειβατών, που κατέκτησε την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Γης μας και η καταγραφή όλης αυτής της περιπέτειας. Αυτό θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, έναν μήνα αργότερα για να γιορτάσουμε τα δέκα ακριβώς χρόνια της παρουσίας του ψηφιακού μας πλανηταρίου, στις 4 Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρεμιέρα, μιας νέας, δικής μας ψηφιακής παραγωγής, με τίτλο: «Στα μονοπάτια των άστρων». Και φυσικά έπεται συνέχεια πολύ αργότερα».



Περισσότερες πληροφορίες:
Η διάρκεια της παράστασης είναι 51' και προτείνεται για ενήλικες και παιδιά Γυμνασίου και άνω.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Keywords
Τυχαία Θέματα