Φόβοι για 900 νεκρούς

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη από τη μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου ανοιχτά της Λαμπεντούζα που έστειλε στο θάνατο περισσότερους από 700 μετανάστες. Η αυξανόμενη πίεση των μεταναστευτικών ροών θα βρεθεί το μεσημέρι στο επίκεντρο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών. Τελευταίες πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου Ansa λένε ότι οι μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό δεν ήταν 700, αλλά τουλάχιστον 900, καθώς πολλοί ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια.

Όλα συνέβησαν όταν το αλιευτικό εξέπεμψε

σήμα κινδύνου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Τότε το πλησίασε ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο. Οι μετανάστες, αναζητώντας σωτηρία, μετακινήθηκαν μαζικά προς τη μία πλευρά και το σκάφος αναποδογύρισε, περίπου 70 μίλια από τις λιβυκές ακτές. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις 28 επιζώντες και 24 σοροί μεταναστών. «Βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς. Ωστόσο ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς περνούν οι ώρες. Επιζήσαντες τους οποίους επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν λόγο για 700 ανθρώπους πάνω στο πλοίο. Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ένας από τους 28 επιζήσαντες, τον οποίο μπόρεσε να εξετάσει, ανέφερε ότι 950 άνθρωποι ήταν πάνω στο αλιευτικό, ανάμεσά τους σχεδόν πενήντα παιδιά και περίπου 200 γυναίκες. Ο πρόσφυγας αυτός από το Μπανγκλαντές ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Κατάνης δήλωσε ότι οι διακινητές είχαν κλείσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα αμπάρια χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν δυνατότητα διαφυγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της μικρής αυτής πόλης. Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων "μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους".

Σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από την Ιταλία, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον Αλέξη Τσίπρα, να ζητούν, μπροστά στη νέα τραγωδία, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέχρι την Παρασκευή, ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται από τον πρόεδρο της Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ. Μια Σύνοδο Κορυφής που, όπως σημείωσε ο Ρέντσι, θα πρέπει να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Στη Μεσόγειο, καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες μιας σφαγής. Όπως παρακολουθούμε τον πόνο τόσων γυναικών και ανδρών. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς…», δήλωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας: “Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα. Έχουμε συλλάβει συνολικά 976 δουλεμπόρους, αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους».

Mετά τη νέα αυτή τραγωδία, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στην Ευρώπη. Το θέμα θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ενώ πληροφορίες ξένων ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να μεταβαίνει τις επόμενες μέρες στη Ρώμη.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και οι πράξεις μας πρέπει επομένως να είναι τολμηρές”, αναφέρει η Κομισιόν. “Πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν για να αναλάβουμε δράση”, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. “'Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε χωρίς καθυστέρηση τέτοιες τραγωδίες”, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για τρομερή καταστροφή έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι είναι στιγμή να δράσει η ΕΕ και να αντιμετωπίσει αυτές τις τραγωδίες χωρίς αναβολή. «Η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα θα κριθούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες ζήτησε επίσης επείγουσα ανάληψη δράσης απέναντι σε αυτό που δείχνει να είναι "η χειρότερη τραγωδία", με θύματα πρόσφυγες, στη Μεσόγειο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε "συγκλονισμένος και συντετριμμένος" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιμεριστεί τη μέριμνα για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 13.500 μετανάστες διασώθηκαν κι έφτασαν την τελευταία μόλις εβδομάδαστον ευρωπαϊκό νότο, που εκπέμπει SOS, καθώς δεν υπάρχουν πλέον οι υποδομές προκειμένου να υποστηριχθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι – 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο στην προσπάθεια να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ σε 218.000 μετρώνται όσοι κατάφεραν να διασχίσουν τη Μεσόγειο μέσα στο 2014.

"Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του θα "αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής έπειτα από τις διαβουλεύσεις αυτές".

Στη Γερμανία, αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των "εγκληματιών" διακινητών. "Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούην από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα", δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, συντηρητικός Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των συμμοριών αυτών που "κερδίζουν πολλά λεφτά υπερφορτώνοντας πλοία και αφήνοντας τους ανθρώπους στην τύχη τους. Τόσο φοβερά εγκλήματα ζητούν ευρωπαϊκή απάντηση, δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτούς τους εγκληματίες που θυσιάζουν μαζικά ανθρώπινες ζωές μόνο και μόνο από απληστία".

Η ελληνική κυβέρνηση, επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα συζητήσει με τις χώρες που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, με στόχο να υπάρξει μια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.Την ανάγκη να μην είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο ψυχών και οι χώρες του Νότου αποθήκες ψυχών, επισημαίνει ο πρωθυπουργός σε δήλωση του μετά το τραγικό ναυάγιο.

Καθημερινά, 500 έως 1.000 πρόσφυγες περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή ή εμπορικά πλοία. Περισσότεροι από 11.000 μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την αμέλεια της ΕΕ. "Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επιχείρηση Μare Nostrum", ζήτησε η UNHCR. Η ιταλική επιχείρηση διάσωσης προσφύγων Mare Nostrum αντικαταστάθηκε φέτος από την πολύ πιο ήπια επιχείρηση επιτήρησης των συνόρων Triton. Χωρίς να υπολογιστεί η νέα αυτή τραγωδία, περισσότεροι από 900 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να φθάσουν στην Ιταλία, έναντι λιγότερων από 50 την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η Mare Nostrum εφαρμοζόταν, δήλωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι πρόσφυγες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη Συρία, προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο με αυτοσχέδιες λέμβους ή υπερφορτωμένα σαπιοκάραβα. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να "δράσει αποφασιστικά και γρήγορα" ενώ πληθαίνουν οι ναυτικές τραγωδίες με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα