Φασιστική επίθεση με πλαστικές σφαίρες

Πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες και ξυλοκοπώντας τους καθηγητές και τους φοιτητές που τόλμησαν να κατεβούν στους δρόμους του Μανζίνι, η αστυνομία της Σουαζιλάνδης κατέστειλε βίαια μια διαδήλωση κατά του τελευταίου απόλυτου μονάρχη της Αφρικής.Ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν δεκάδες άτομα τα οποία σχεδίαζαν μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του βασιλιά Μσουάτι Γ΄, στο πρότυπο των κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην
ανατροπή των προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου.

    Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του συνδικάτου των καθηγητών όπου είχαν καταφύγει οι διαδηλωτές για να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα και το νερό υπό πίεση που εκτόξευαν εναντίον τους. "Οι αστυνομικοί χτυπούν τους δασκάλους. Ρίχνουν δακρυγόνα και ξυλοκοπούν. Άνθρωποι τρέχουν παντού. Οι αστυνομικοί μας χτυπούν με γκλομπ", είπε η Σμανγκέλε Μέμα, μέλος της Εθνικής Ένωσης Καθηγητών της Σουαζιλάνδης.

    Περίπου χίλιοι ακτιβιστές τόλμησαν να συγκεντρωθούν στο κέντρο του Μανζίνι, της κυριότερης πόλης του βασιλείου, που βρίσκεται μεταξύ Νότιας Αφρικής και Μοζαμβίκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Σουαζιλάνδης, μιας ομάδας που εδρεύει στη Νότια Αφρική, η αστυνομία δέχτηκε ενισχύσεις από το στρατό που αναπτύχθηκε στους δρόμους.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ισαάλ Μαγκαγκούλα, προειδοποίησε ότι η αστυνομία, ο στρατός και οι δικαστικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές στους οποίους, όπως υποστήριξε, έχουν διεισδύσει "επαναστατικά στοιχεία". "Δεν θα ανεχτούμε αυτούς τους δαίμονες", είπε, υποστηρίζοντας ότι ένοπλοι ακτιβιστές "κρύβονται στα δάση" και είναι έτοιμοι να αρπάξουν την εξουσία δια της βίας.

    Το πρωί η αστυνομία είχε συλλάβει 13 μέλη της αντιπολίτευσης ενώ κατευθύνονταν στο Μανζίνι, σύμφωνα με τον Μούζι Μλάνγκα, το γενικό γραμματέα του συνδικάτου των καθηγητών. Η Εκστρατεία για τη Δημοκρατία στη Σουαζιλάνδη έκανε λόγο για 50 συλλήψεις στους δρόμους της πόλης ενώ η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη τεσσάρων ατόμων που έχουν συλληφθεί από το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα Μπαμπάν.

    Τα συνδικάτα των καθηγητών και οι φοιτητικές ενώσεις είναι οι μοναδικές οργανώσεις που επιτρέπονται στο βασίλειο όπου όλα τα κόμματα έχουν τεθεί εκτός νόμου από τις 12 Απριλίου 1973.

    Η Σουαζιλάνδη, μια χώρα 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι από τις φτωχότερες της Αφρικής. Η ανεργία ανέρχεται στο 40% και επτά στους δέκα ανθρώπους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αντιθέτως, ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄, γνωστός για τις 14 συζύγους του, έχει προσωπική περιουσία 200 εκατομμυρίων δολαρίων -- το ποσό αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της χώρας.

    Επειδή τα έσοδα από το περιφερειακό εμπόριο έχουν μειωθεί κατά 60% η Σουαζιλάνδη κινδυνεύει να μην μπορεί έως τον Ιούνιο να πληρώνει τα χρέη της, ούτε να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα