Φάκελος: «Φοροδιαφυγή»

Συνεχίζεται η έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τη φοροδιαφυγή, η οποία παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη. Στη σημερινή εκπομπή μίλησαν οι Νικόλαος Λέκκας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ και ο Δημήτρης Τσαγκάρης, οικονομολόγος και φοροτεχνικός.

* Ο Νικόλαος Λέκκας, στη Νόνη Καραγιάννη και το Νεκτάριο Νώτη, μεταξύ άλλων είπε:

«Το ΣΔΟΕ έχει σχέση με την αγορά και την πιάτσα. ΤΟ ΣΔΟΕ
ανοίγει λογαριασμούς και τους δεσμεύει, δεν παίζει με θεσμούς και πραγματικότητες. Το "πάρτι" τελείωσε».

Ν. Νώτης: Πόσοι λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί μέχρι αυτή τη στιγμή από τους ελέγχους που έχετε κάνει, την τελευταία διετία;

Ν. Λέκκας: «Πιστεύω, ότι πρέπει να είναι πάνω από εκατό εκατομμύρια, εκατόν πενήντα, κάπου εκεί. Πιστεύω, ότι αφορούν γύρω στους εκατόν σαράντα λογαριασμούς. Περιμένουμε και συνέχεια μας τροφοδοτούν οι τράπεζες με στοιχεία. Η στόχευση της υπηρεσίας από το άνοιγμα που έχει γίνει, υπερβαίνει το 95%... Όσον αφορά στις τράπεζες, εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν τροφοδοτούν σωστά και γρήγορα την υπηρεσία με τους λογαριασμούς. Ή είμαστε στην Ευρώπη με όρους Ευρώπης ή είμαστε στην Ευρώπη με όρους Ελλάδας και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό».

Ν. Νώτης: Με τους ελέγχους, σε ό,τι αφορά τα «μαύρα» χρήματα που έχουν βγει έξω, σε ποιο στάδιο είμαστε;

Ν. Λέκκας: «Το θέμα αφορά την πολιτική ηγεσία. Το χειρίζεται η κυβέρνηση και σε αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Πάγκαλος και είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο...».
 
* «Κυνήγι μαγισσών», χαρακτήρισε την αναδρομική αναζήτηση φοροφυγάδων, ο κ. Δημήτρης Τσαγκάρης, ενώ καυτηρίασε το γεγονός, ότι επί χρόνια, στην Ελλάδα, εξαιρούνταν επιλεκτικά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων από ΦΠΑ. Μιλώντας στη Νατάσα Αδαμοπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτό που έχει συλλεχθεί και έχει καταγραφεί δεν είναι φοροδιαφυγή, είναι πρόστιμα, ποσά που αναμένεται να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο και υποτίθεται ότι ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει και κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Θα πρέπει κανείς να διακρίνει μεταξύ της σύλληψης μια φορολογητέας ύλης και αυτού που περιγράφουμε σαν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στη χώρα μας επιβάλλονται με σοβαρούς συντελεστές και συνήθως υπερδιπλασιάζουν την ύλη την φορολογική, την οποία συλλαμβάνει ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Το θέμα έχει γίνει επίκαιρο λόγω της οικονομικής δεινότητας της χώρας και προσπαθούμε να βρούμε την εξήγηση, περιγράφοντας έναν κακό τροπο λειτουργίας που είχαμε τα προηγούμενα τριάντα χρόνια στην Ελλάδα. Είχαμε εξαιρέσεις, συνειδητά, ως κοινωνία, σε κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων. Υποτίθεται, ότι η φορολογική παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση με τον 3842 του 2010 πήγε σε έναν λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων του καθενός, ενέταξε μια σειρά περιπτώσεων στον ΦΠΑ, οι οποίες εξαιρούνται, γιατί κανείς δεν έχει απαντήσει...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Keywords
Τυχαία Θέματα