Εξυγίανση εν λετουργία κι όχι λουκέτο

Ζοφερό προβλέπεται το μέλλον της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, καθώς περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με άμεση απόλυση. Δεδομένη θεωρείται η συγχώνευση σε μια εταιρία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με βασικό κορμό την ΕΑΒ, για την οποία προβλέπεται ότι θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Η ΕΑΒ απασχολεί σήμερα 1.430 υπαλλήλους, τα ΕΑΣ

περίπου χίλιους και η ΕΛΒΟ περίπου 420.

Στην Αμυντική Βιομηχανία απασχολούνται συνολικά, περίπου 2.900 εργαζόμενοι. Και με τη συγχώνευση αναμένεται να τεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 1.100 εργαζόμενοι, ενώ μεγάλος θα είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, έγινε πρόσφατα ευρεία σύσκεψη για το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας και ειδικά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Έγινε καταρχήν αποδεκτή η εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Φώφης Γεννηματά, να μην εκκαθαριστεί η κρατική εταιρία (δηλαδή να μπει λουκέτο στα ΕΑΣ), αλλά να εξυγιανθεί και μάλιστα εν λειτουργία.

Η κ. Γεννηματά, μετέφερε στον Γιάννη Στουρνάρα την θέση του Πρωθυπουργού, ότι πρέπει να εξαντληθούν οι τρόποι για την εξυγίανση των ΕΑΣ με ανοιχτές τις «γραμμές παραγωγής». (Εδώ προκρίνεται η αντίθετη μέθοδος, από ότι έγινε στην ΕΡΤ. Ή ακριβέστερα σχεδιάζεται να γίνει ότι έπρεπε να είχε γίνει και στην ΕΡΤ).
Εκτιμάται, ότι το έλλειμμα ή η «μαύρη τρύπα» στην Αμυντική Βιομηχανία, ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό αναμένεται να μεγαλώσει, λόγω των δραστικών περικοπών στις δαπάνες για την άμυνα, που εκτός των άλλων, έχουν και ως αποτέλεσμα, την ελαχιστοποίηση των παραγγελιών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προς τις Αμυντικές Βιομηχανικές Μονάδες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών στον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΕΘ.Α (σύνολο δαπανών και εξοπλιστικά) ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν 7.482 δις και του 2013 είναι 3.196 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση είναι περίπου 65%.

Οι εταιρείες ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ), ΕΑΒ και ΕΛΒΟ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, ως συνέπεια της μη αναθέσεως εξοπλιστικών προγραμμάτων από πενταετίας, καθυστερήσεων πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και απροθυμίας των τραπεζών για περαιτέρω δανειοδότηση.
Πάντως, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εκτιμήσεις, η συγχώνευση των τριών Αμυντικών βιομηχανιών σε μία , θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, αν και το πλειοψηφικό πακέτο θα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα