Έξι στους δέκα στο όριο της Φτώχειας

Η φορολογία αυξάνεται, τα εισοδήματα μειώνονται. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκε κατά περίπου 18% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η μέση φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 52%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, είτε λόγω της κρίσης, είτε γιατί φοροδιαφεύγουν, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς έξι στους 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή στο όριο της φτώχειας.

Δυσβάσταχτο για τους πολίτες το φορολογικό κόστος δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Προέβλεψε ότι δεν θα συγκεντρωθούν τα αναμενόμενα έσοδα και ζήτησε επανεξέταση των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο.

Παράταση, εν τω μεταξύ, ως την Παρασκευή για την υποβολή των δηλώσεων όσων φυσικών προσώπων το ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2 έδωσε τελικά το υπουργείο, κι ενώ η διαδικασία εξελίσσεται σε δαίδαλο για φορολογούμενους και λογιστές.


Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το σύστημα Taxisnet εξακολουθεί να υπολειτουργεί, ενώ πολλοί φορολογούμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σωρεία λαθών τόσο στον κλειδάριθμο όσο και στα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων που έστειλαν οι τράπεζες στις εφορίες, προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα