Ευρώπη: Περισσότερη ή λιγότερη Ένωση;

Τελικά το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής ενώνει τις πολίτικες δυνάμεις του τόπου, και όχι μόνο, αφού σήμερα μίλησαν εκεί για το μέλλον της Ενωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ μέρους της ΝΔ, η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος.

Με τη διαπίστωση πως το ερώτημα για «περισσότερη Ευρώπη» είναι σήμερα ξεπερασμένο, συμφώνησαν οι περισσότεροι

ομιλητές στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με τίτλο «Ευρώπη: περισσότερη ή λιγότερη Ένωση;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεκριμένα, σημείωσε πως οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το γεγονός πως η ΕΕ εμφανίσθηκε ως «απόλυτο υποχείριο των αγορών», ενδέχεται να μετατρέψουν το ευρωπαϊκό όνειρο σε ευρωπαϊκό εφιάλτη. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ ενός μεγαλύτερου κεντρικού δημοσιονομικού ελέγχου και της προώθησης της Πολιτικής Ένωσης με μεγαλύτερη λογοδοσία, ενώ παραπέμποντας στον αμερικανικό εμφύλιο θύμισε πως ο νικητής (ο Βορράς) υπήρξε «γενναιόδωρος» προς τον ηττημένο αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητά του.

Το «θολό τοπίο» εντός, αλλά και στον περίγυρο της ΕΕ, περιέγραψε η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), σημειώνοντας πως η «κρίση ανέδειξε τα ελλείμματα της ΕΕ», κυρίως, όπως σημείωσε, τον αδύναμο χαρακτήρα του πολιτικού προσωπικού της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Κατά την ομιλήτρια, πάντως, το ευρωπαϊκό μέλλον δεν θα περάσει μόνον από το πρίσμα της οικονομίας, αλλά από το πρίσμα της δημοκρατίας, που είναι το κομβικό ζήτημα.

Τους παράγοντες που «τραυμάτισαν» την προοπτική της υπερεθνικής ενοποίησης της Ευρώπης παρουσίασε ο Ν. Χριστοδουλάκης. Η κρίση και τα πακέτα βοήθειας σημαίνουν ανακατανομή των πόρων, στο πλαίσιο αυτό ο Βορράς ζητά λιγότερη Ευρώπη, δημιουργείται κοινωνική ένταση λόγω της ανεργίας και κοινωνική περιχαράκωση λόγω της μετανάστευσης, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι έτσι δημιουργούνται αναχώματα στην προοπτική υπερεθνικής συγχώνευσης.

Υπογραμμίζοντας, επίσης, πως «μήτρα των εξελίξεων είναι η οικονομία», ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε τον κίνδυνο να αναδειχθεί η ευρωζώνη ως κέντρο αναφοράς των όποιων ενοποιητικών εξελίξεων.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος, τέλος, αναφέρθηκε στην «ανθρωπολογική δίνη της κοινωνικής οντότητας των ευρωπαϊκών λαών» που εκδηλώθηκε στην κρίση και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης της «διακρατικής δημοκρατίας, που είναι η βαθύτερη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα