Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Δύναμη στην Αφρική

Πάνοπλη Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Δύναμη αποφάσισαν ομόφωνα να στείλουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι «28» Υπουργοί Εξωτερικών, ικανοποιώντας έτσι σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή, θα αριθμεί από 650 έως και 1100 άτομα, και θα αναπτυχθεί κοντά στην πρωτεύουσα της Χώρας , το Μπαγκουί. Αποστολή της θα είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και η προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Όμως, δυσκολίες έχουν προκύψει, προβλήματα σχετικά με την εθνικότητα των ευρω-κυανόκρανων, αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αρνηθούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση αυτής της στρατιωτικής Δύναμης με δικά τους στελέχη.

«Ούτε ένας Έλληνες στρατιώτης δεν θα σταλεί στην Αφρική», διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, κατά την καθιερωμένη άτυπη ενημέρωσή τους. Ωστόσο, η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει το '' Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης'' (ΕΣΕΕ/EL - EU - OHQ), που βρίσκεται στην Λάρισα, εφόσον συγκροτηθεί Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Δύναμη που θα αποσταλεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρόκειται για Στρατηγείο που βρίσκεται σε υποτυπώδη λειτουργία, με επικεφαλής Έλληνα Στρατηγό. Αν όμως επιλεγεί να συντονίζει τον στρατιωτικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τότε προφανώς, θα αναβαθμιστεί. Αν δεν προκύψει κάποια ρύθμιση, το κόστος λειτουργίας του Ευρω-στρατηγείου στη Λάρισα, θα καλυφτεί από Εθνικούς (Ελληνικούς ) πόρους.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μαίνεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος και έχουν εμπλακεί και γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρ. Ολάντ, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αποδέχτηκε πρόσκληση από τοπικές ομάδες πιστές στον έκπτωτο πρόεδρο François Bozizι, και έχει αποστείλει γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο κράτος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Αποστολή των Γάλλων στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι «να αφοπλίσουν όλες τις πολιτοφυλακές και τις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας.
Η Γαλλία, έχει στρατηγικά συμφέρονται, σε αυτή τη χώρα της Αφρικής και έτσι δικαιολογείται η στρατιωτική της παρουσία. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέληξε σε χάος όταν ο κυρίως μουσουλμανικός συνασπισμός ανταρτών, Séléka, κατέλαβε την εξουσία το Μάρτιο, εξαπολύοντας ένα κύμα δολοφονιών και λεηλασιών που πυροδότησε επιθέσεις εκδίκησης από τη χριστιανική πολιτοφυλακή.

Πάνω από 1 εκατομ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας από τότε που ανέλαβε ο Michel Djotodia της Séléka, αλλά πριν από λίγες μέρες «παραιτήθηκε» και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Επίσης, πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα Μπανγκί.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα