Ευρωπαϊκά μηνύματα για την επομένη των εκλογών

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει η Ευρώπη ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. «Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στο ευρώ, επειδή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα σταθερό μέλλον με ευημερία» δηλώνει στο Βήμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον θα εκδοθεί ευρωομόλογο χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζει - πως θα δοθεί η άδεια στις κυβερνήσεις να ξοδεύουν σε βάρος των άλλων. «Ανάπτυξη

με νέα χρέη δεν υπάρχει», τονίζει πάλι στο Βήμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα στο ευρώ και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής του μνημονίου.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαψεύδει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα, Κλάους Μαζούχ, δήλωσε ότι δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω μείωση μισθών στο ιδιωτικό τομέα.
Σε ανακοίνωση της Τράπεζας επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές συμφωνήθηκαν στο δεύτερο μνημόνιο.

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειώσει τα ελλείμματά της», δηλώνει στη Real news ο Βόλφανγκ Φραντς , πρόεδρος της επιτροπής σοφών της Άνγκελα Μέρκελ. «Αλλιώς, δε θα έχει άλλη επιλογή, από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» τονίζει.

«Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός» εκτιμούν σε κοινό  τους άρθρο στην Καθημερινή, έντεκα Έλληνες ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι. Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και να επαναδιατυπώσει τις συμφωνίες, για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Στο μεταξύ, κατά της έκδοσης ευρωομολόγου τάχθηκε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκελ επέμεινε ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, πρέπει να παραπέμπονται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και δεν απέκλεισε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε χώρες της Ένωσης που τον υποστηρίζουν.

Η γερμανική κυβέρνηση εξάλλου φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων τρόπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα