Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση

Γάλλος υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου από τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές στη συνοριακή διάβαση Καπιτάν Αντρέεβο πιθανόν να είχε διασυνδέσεις με έναν από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, μεταδίδουν βουλγαρικά ΜΜΕ.

Μέσα σε κλίμα συντριβής και παρουσία του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, οι κηδείες των τριών αστυνομικών στο Παρίσι - την ίδια ώρα, στην Ιερουσαλήμ, η κηδεία

των τεσσάρων ομήρων στο εβραϊκό παντοπωλείο. Στους τρεις αστυνομικούς απονεμήθηκε μετά θάνατον το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. Το απόγευμα στο Βερολίνο η συγκέντρωση των μουσουλμανικών ενώσεων της χώρας προκειμένου να καταδικαστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ.

Παρόντες στην τελετή στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Πριν από την εναπόθεση των μεταλλίων ο Γάλλος πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων. «Οι τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους έτσι ώστε να μπορούμε εμείς να ζήσουμε ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, εμφανώς συγκινημένος, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ποιοί ήταν οι τρεις αστυνομικοί

Το πρώτο θύμα, η 26χρονη Κλαρίσα Ζαν Φιλίπ, είχε δεχθεί πισώπλατα από τον Αμεντί Κουλιμπαλί σφαίρα την περασμένη Πέμπτη την ώρα που είχε μεταβεί σε ένα τροχαίο ατύχημα. Καταγόταν από τη Μαρτινίκη, απ' όπου είχε μεταβεί στη Γαλλία πριν από την ένταξή της στη Δημοτική Αστυνομία του Παρισιού ως βοηθός.

Ο Αχμέντ Μερμπέ ήταν 40 ετών κι ανήκε στην αστυνομική δύναμη του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα του «Charlie Hebdo». Έφτασε στο σημείο αμέσως μετά τη δολοφονία των 12 στελεχών της σατυρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας, τραυματίστηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους αδελφούς Κουασί. Μετά από 8 χρόνια στο Σώμα, θα γινόταν αξιωματικός της αστυνομίας στο Δικαστικό σώμα, κατόπιν διαγωνισμού στον οποίο είχε συμμετάσχει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αδελφό του, η ημέρα της δολοφονίας του ήταν η τελευταία στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο Φρανκ Μπρισολαρό ήταν 49 ετών. Είχε διοριστεί ως προσωπικός φρουρός του σκιτσογράφου Σαρμπ και σκοτώθηκε στις 7 Ιανουαρίου από τον ένα αδελφό Κουασί. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είχε διοριστεί στην προσωπική φρουρά δύο δικαστών που ερευνούσαν υποθέσεις τρομοκρατίας και του προέδρου της Ισραηλιτικής Εκκλησιαστικής Κοινότητας της Γαλλίας. Είχε παντρευτεί πρόσφατα και είχε δύο παιδιά.

Η τελετή θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία.

Μετά το τέλος της τελετής οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν την παραμονή των γαλλικών δυνάμεων στο Ιράκ, πράξη υποχρεωτική βάσει του Συντάγματος για την στρατιωτική επέμβαση σε ξένη χώρα άνω των τεσσάρων μηνών.

Στην Ιερουσαλήμ τάφηκαν οι τέσσερις Εβραίοι, θύματα της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο

Οι τέσσερις εβραίοι που έπεσαν νεκροί μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι από τα πυρά τζιχαντιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενταφιάσθηκαν σήμερα σε κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ.

Οι οικογένειες έθαψαν τις σορούς των Γιοχάβ Χατάμπ, Γιοχάν Κοέν, Φιλίπ Μπραχάμ και Φρανσουά-Μισέλ Σααντά, οι οποίες ήταν τυλιγμένες με το ιουδαϊκό σάλι προσευχής, στο μεγάλο κοιμητήριο του Χαρ Χαμενουχότ (όρος Αναπαύσεως).

Δύο χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία των τεσσάρων θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής. Συντετριμμένοι συγγενείς, επίσημοι, απλοί πολίτες Γάλλοι και Ισραηλινοί. Πριν από την ταφή, οι σοροί είχαν τοποθετηθεί σε εξέδρα, μπροστά στον κόσμο, κάτω από μια τεράστια τέντα που τις προστάτευε από τον δυνατό ήλιο.

"Λάτρευε το Ισραήλ, ήθελε να ζήσει εδώ, και θα ζήσει εδώ", δήλωσε ο Γιονάταν, ο γιος του Φρανσουά-Μισέλ Σααντά ανάβοντας έναν πυρσό μπροστά στο φέρετρο του πατέρα του.

Εθνικός Φόρος Τιμής
Η γαλλική κυβέρνηση οργανώνει επίσης, την προσεχή εβδομάδα στον αύλιο χώρο της εκκλησίας Saint Louis des Invalides, (στην περιοχή όπου βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Ναπολέοντα) εκδήλωση απότισης Εθνικού Φόρου Τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων, προεξάρχοντος του Γάλλου προέδρου.

Τελετή και στην Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή, η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερέ, πρότεινε να απονεμηθεί κατ' εξαίρεση στο «Charlie Hebdo» το Βραβείο Σακχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης.

Εν τω μεταξύ, διέρρευσε τη νύχτα το πρωτοσέλιδο τηςσατυρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», του λεγόμενου τεύχους των επιζώντων, στο οποίο εμφανίζεται ένα σκίτσο με τον Μωάμεθ να κρατά ένα χαρτί στο οποίο γράφεται «Είμαι ο Σαρλί» και τίτλο «τα πάντα συγχωρούνται».

Keywords
Τυχαία Θέματα