Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων

Αύριο αναμένεται να αρχίσουν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικα, με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι οι τροποποιήσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ η παράταση δύο ετών στη δημοσιονομική προσαρμογή θα απαιτήσει άλλα 20 δισ. ευρώ. Την ένταξη της χώρας μας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος, αναμένεται να θέσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όσον αφορά στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει «στο εκατό τοις εκατό τις δεσμεύσεις» της για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της, δηλώνει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συζητήσεων για αλλαγές σε πτυχές του προγράμματος, χωρίς όμως τροποποιήσεις στους τελικούς στόχους.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση δαπανών του δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και το νέο φορολογικό.

Το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, καθώς και η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές και το PSI, θα βρεθούν στο επίκεντρο της 16ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ανέφερε πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να εξαντλήσει τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα για τις προγραμματικές δηλώσεις, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Το απόγευμα οι υπουργοί θα αποστείλουν στον κ. Σαμαρά τις προτάσεις τους ώστε να αποφασίσει για τις αρμοδιότητες υπουργών και οι υφυπουργών. Προς το παρόν ο πρωθυπουργός έχει συνεργασίες στην κατοικία του με υπουργούς, μεταξύ άλλων χθες με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το Σάββατο είχε μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για τις άμεσες προτεραιότητες, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων.

 
 
Keywords
Τυχαία Θέματα