«Έτοιμοι» να συζητήσουν τα ελληνικά αιτήματα

Την ετοιμότητά τους να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενοι στο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπενθύμισαν την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αφού τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά

εκλεγμένη κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και ότι η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, χαριτολογώντας, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί σήμερα κιόλας, γιατί θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές Αρχές.

Όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχουν κοινοί στόχοι της Επιτροπής με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτεραιότητες.

Έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις νέες ελληνικές Αρχές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα, το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση.

Ερωτηθείς για το μέλλον της τρόικας, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή.

Όπως είπε, είναι θετικό το γεγονός ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και η ανεργία μειώνεται και αυτά τα κεκτημένα δεν πρέπει να τεθούν εν αμφιβόλω.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν είχε ακόμα τη χαρά να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η πόρτα του γραφείου του στην Επιτροπή είναι ανοιχτή.

Β. Σόιμπλε: Θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών της EΕ, στις Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει το Eurogoup, ανέφερε πως τελεί εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι ασφαλώς θα συνεργαστεί μαζί της.

Επισήμανε δε για ακόμη μια φορά ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ως προς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε εναντίον κάθε ιδέας για σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Την άποψη πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω έλλειψης πόρων, εξέφρασε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε σημερινές δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι αυτά που λαϊκιστικά εξαγγέλθηκαν στον προεκλογικό αγώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν, διότι δεν υπάρχουν καν τα χρηματικά μέσα», ανέφερε, για να προσθέσει πως «η διαγραφή του χρέους είναι μεν μια λαϊκιστική αξίωση, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα».

Κατά την άποψή του, καθήκον του Eurogroup είναι να συζητήσει τώρα με την απαραίτητη χαλαρότητα αυτά τα θέματα και το πρόβλημα βρίσκεται όχι σε αυτό, αλλά στην Ελλάδα, ενώ το αν θα ξεκινήσουν νέα προγράμματα βοήθειας, αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η Αθήνα και θα ήταν τελείως λάθος η Ευρώπη να μην επιδείξει προθυμία για διάλογο.

Σημειώνοντας πως αν υπάρξουν νέα προγράμματα, οι προϋποθέσεις για αυτά θα πρέπει να καθοριστούν από κοινού, ο κ. Σέλινγκ χαρακτήρισε ως «παράδοξη» την αιτίαση για τη σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να συζητά για μια διαγραφή χρέους για ολόκληρη την Ευρώπη, επειδή μια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει προβλήματα και κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.

Με την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει ένας «κανονικός πολιτικός διάλογος», καθώς κανένας δεν θέλει να προκληθεί μια επιπλέον κρίση, ανέφερε, ενώ ως προς μια αναδιάρθρωση του χρέους, επισήμανε ότι ισχύουν μακρόχρονες προθεσμίες αποπληρωμής.

Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να εξεταστεί με ποιες σκέψεις προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «για εμάς ισχύουν αυτά που ισχύουν σήμερα, και αν κανείς θέλει να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να έλθει ένα αίτημα από μια χώρα-μέλος, το οποίο κατόπιν θα συζητηθεί».

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα και αναφερόμενος στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει τώρα να προκαλεί τους Έλληνες, ενώ είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό δρόμο με την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα