«Έτοιμοι για δράση αν χρειαστεί»

Την αμερικανο-ρωσική συμφωνία, που αποσκοπεί στην καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και προειδοποίησε πως αν αποτύχει η διπλωματία η Ουάσιγκτον παραμένει έτοιμη να δράσει.

Η συμφωνία συνιστά «μία πρόοδο», είπε ο Ομπάμα, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του». «Καλωσορίζω ως πρόοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία» στη Γενεύη, που συνιστά

έναν «σημαντικό σταθμό», τόνισε.

Εν μέσω ερωτημάτων για το πώς η συμφωνία θα επιβληθεί αν η Συρία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο Ομπάμα είπε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Πολλή δουλειά μένει ακόμη να γίνει, είπε.

Και αν η διπλωματία αποτύχει για τη Συρία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να δράσουν», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Επικριτικοί για τη συμφωνία εμφανίστηκαν, πάντως, δύο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές. Σε δήλωσή τους, οι Τζον Μακέιν της Αριζόνα και Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μήνες για να «καθυστερήσει και να εξαπατήσει», ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν στον πόλεμο στη χώρα.

«Απαιτεί μια εκούσια αναστολή της δυσπιστίας το να δει κανείς αυτή τη συμφωνία ως οτιδήποτε άλλο εκτός από την αρχή ενός διπλωματικού αδιεξόδου, και η κυβέρνηση Ομπάμα οδηγείται σε αυτό από τον Μπασάρ Άσαντ και τον (ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρουν οι δύο γερουσιαστές.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη συμφωνία χαιρέτισε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, και προσέφερε τη βοήθεια της Ε.Ε. για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων.

«Χαίρομαι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσική Ομοσπονδία προκειμένου να διασφαλιστεί η γρήγορη και εξασφαλισμένη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων», ανέφερε η Άστον.

Πρόσθεσε δε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στείλει ειδικούς προκειμένου να «βοηθήσουν στην ασφάλιση των εγκαταστάσεων και στο να καταστραφούν ορισμένοι χημικοί παράγοντες».

Επίσης, τη συμφωνία χαιρέτισε νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου.

«Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)», έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της.»

Τη συμφωνία χαιρέτισε και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν σημαντικά ύστερα από τη συμφωνία.

«Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός. «Μία ειρήνη διαρκείας...μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύροι, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του. Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Βανίνα Μαεστράτσι.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη, αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

Τον επόμενο μήνα η ένταξη της Συρίας στη Συνθήκη για τα χημικά

Σημειώνεται ότι η Συρία θα υπόκειται στη Συνθήκη για τα χημικά όπλα από τις 14 Οκτωβρίου, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στη Συνθήκη.

«Η Συνθήκη θα αρχίσει να ισχύει για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία την 30ή ημέρα μετά την ημερομηνία κατάθεσης αυτού του νομικού εγγράφου εισόδου, δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου 2013», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα