«Έτοιμη η ΕΚΤ αν χρειαστεί»

Η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα να δράσει αν αυτό κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής νομισματικής αρχής, Mario Draghi στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής και την ιστορική απόφαση μείωσης του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.

Ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ

για το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων το οποίο η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0%. Παρακολουθούμε τα στοιχεία και "είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων", είπε, υποχρεώνοντας σε μεγάλες απώλειες το ευρώ.

O Draghi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα εντείνει τις προσπάθειες διευκόλυνσης της ροής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, παρέχοντας επιπλέον στήριξη στην οικονομία ως συμπλήρωμα στην απόφαση μείωσης των επιτοκίων. Πρόσθεσε μάλιστα πως η τράπεζά του θα αρχίσει να συμβουλεύεται άλλα ευρωπαϊκά όργανα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων που θα διασφαλίζονται από δάνεια προς μη χρηματοοικονονομικούς φορείς, ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο κοντά βρίσκεται η ΕΚΤ στην ενεργοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ακόμη πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και πως οι χώρες δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, ο Draghi τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου χρειάζεται και κάλεσε για άμεση υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας τραπεζικής ένωσης.

Σχολιάζοντας την κίνηση μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi δήλωσε πως «οι αποφάσεις που λάβαμε είναι συμβατές με τις χαμηλές πιέσεις των τιμών μεσοπρόθεσμα» και αναγνώρισε πως το ασθενές οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επεκτείνεται και την άνοιξη.

"Οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν αυστηρά συγκρατημένες... η νομισματικής μας πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική", είπε.

Πρόσθεσε πως η μείωση των επιτοκίων «αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για πιθανή σταθεροποίηση της οικονομίας και σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υποχώρηση του ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι η τράπεζα είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο επιβολής αρνητικού επιτοκίου για τις καταθέσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης σε αυτή, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η ισοτιμία του ευρώ διολίσθησε κατά 0,7% στα 1,3094 δολάρια, ενώ είχε ανατιμηθεί κατά 1,3% τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Ντράγκι, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 0,50% από 0,75%, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει το χωρίς προηγούμενο μέτρο να χρεώνει τις τράπεζες που θέλουν να τοποθετήσουν σε αυτή τα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους και ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου.

«Η αναφορά ότι η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη για αρνητικά επιτόκια θέτει τώρα το ευρώ υπό πίεση. Η αγορά είναι πιθανό να εκλάβει τη δήλωση αυτή ως μήνυμα ότι η ΕΚΤ έχει επιπλέον περιθώριο, αν χρειασθεί», δήλωσε στέλεχος του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ και capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα