Έσπασε το αήττητο

Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός στο μεγάλο ντέρμπι της Α1, επιβλήθηκε με 81-75 του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και «εδραιώθηκε» στην κορυφή της Α1 μετά από 11 αγωνιστικές (οι «πράσινοι» έχουν ένα ματς λιγότερο).

Η νίκη αυτή, 7η σερί εντός έδρας για τους γηπεδούχους επί του «αιωνίου» αντιπάλου τους στην κανονική περίοδο, δίνει στον Ολυμπιακό

ένα μικρό προβάδισμα για την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν τα πάντα θα κριθούν στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο κλειστό του ΟΑΚΑ

Το παιχνίδι κρίθηκε στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, όταν ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το «μπλακ άουτ» του Παναθηναϊκού και με σερί 11-0 ξέφυγε με 13 πόντους. Οι «πράσινοι» κυνηγούσαν μόνιμα στο σκορ, πλησίασαν στο τέλος, αλλά δεν πέτυχαν την ολική ανατροπή.

Παίκτης-κλειδί για τους «ερυθρόλευκους» στο διάστημα αυτό ήταν ο Λαφαγιέτ, ο οποίος με τρία μεγάλα τρίποντα κατάφερε να μην επιτρέψει στους φιλοξενούμενους να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 7 πόντων.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 20 πόντους, ενώ από τους «πράσινους» οι Ει Τζέι Σλότερ και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 18 και 15 πόντους ήταν οι πρώτοι σκόρερ. Αρνητικοί πρωταγωνιστές για την ομάδα του Ιβάνοβιτς, που γνώρισε την πρώτη εφετινή του ήττα, ήταν οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Εστεμπάν Μπατίστα και Γιάνις Μπλουμς με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να τελειώνει το ματς με μόλις 7 πόντους (όλοι από ελεύθερες βολές), ο Ουρουγουανός με 4, ενώ ο Εσθονός «μπόμπερ» έμεινε,,, άσφαιρος.

Άκρως παραγωγικό ήταν το πρώτο ημίχρονο στο ΣΕΦ, με τις δύο ομάδες να έχουν καλά ποσοστά ευστοχίας από μέση και μακρινή απόσταση. Οι γηπεδούχοι έκλεισαν το 20λεπτο με 14/23 δίποντα και 2/6 τρίποντα, ενώ από την πλευρά τους οι «πράσινοι» με 11/16 δίποντα και 5/11 τρίποντα.

Με το Βασίλη Σπανούλη να ηγείται επιθετικά ο Ολυμπιακός πήρε διαφορά 6 πόντων λίγο πριν τη λήξη του 10λεπτου (19-13), ενώ έκλεισε την περίοδο στο +4 (22-18) με το δίποντο του Σλούκα σε...νεκρό χρόνο.

Το ντέρμπι καλά κρατούσε στο ΣΕΦ με τις δύο ομάδες να μη μπορούν να ξεφύγουν στο σκορ. Ο Ολυμπιακός διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα 3-5 πόντων, αλλά οι «πράσινοι» με τους Ει Τζέι Σλότερ και Μαυροκεφαλίδη σε μεγάλη βραδιά δεν επέτρεπαν στους «ερυθρόλευκους» να πάρουν διαφορά ασφαλείας.

Ο Αμερικανός με 10 πόντους και δύο διαδοχικά τρίποντα στη δεύτερη περίοδο έδωσε για πρώτη φορά στο ματς...αέρα 4 πόντων στο «τριφύλλι» (31-35), αλλά η «απάντηση» του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Οι δύο «αιώνιοι» ήταν ισόπαλοι μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (40-40), αλλά με μία βολή του Αγραβάνη και άλλη μία του Σπανούλη (τεχνική ποινή στον Παππά) το ημίχρονο έκλεισε 42-40 υπέρ των Πειραιωτών.

Με τον Ολυμπιακό να επιβάλλει πλήρως το ρυθμό του και με σερί 11-0 οι παίκτες του Σφαιρόπουλου πήραν διαφορά 11 πόντων στα πρώτα δύο λεπτά της τρίτης περιόδου (51-40), χάρις στο «τρίποντο» του Λαφαγιέτ και δύο εύστοχα καλάθια από τους Ντάρντεν και Σπανούλη (βολές). Το «νεκρό» διάστημα του Παναθηναϊκού σταμάτησε με το τρίποντο του Γιάνκοβιτς, αλλά η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση από το Μάντζαρη.

Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε στο παρκέ και ξέφυγε με 13 πόντους (58-45) στα μέσα της τρίτης περιόδου, ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό του ντέρμπι και τα ριμπάουντ. Μη έχοντας άλλες επιλογές από το να πιέσει, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με το τρίποντο του Σλότερ να μειώσει σε 61-57, αλλά και πάλι ο Λαφαγιέτ με νέα «βόμβα» τριών πόντων έφερε το ματς στο +7 (64-57), σκορ με το οποίο έκλεισε η περίοδος.

Στην τέταρτη περίοδο η φαινομενικά εύκολη επικτάτηση του Ολυμπιακού (ξέφυγε και πάλι με 13 πόντους, 70-57) μετατράπηκε σε... θρίλερ. Με σερί 9-0 ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο -3 (73-70), αλλά οι γηπεδούχοι διατήρησαν τη ψυχραιμία τους και τελικά έφτασαν στη μεγλάλη νίκη με ικά άνετα στην 10η εφετινή του νίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα