Ερωτήματα για το θάνατο Καμπούρογλου

Εύλογα ερωτήματα γεννά ο αιφνίδιος θάνατος του Βλάσση Καμπούρογλου σε πολυτελές ξενοδοχείο τη Ινδονησίας. Πέθανε τη μέρα που προφυλακιζόταν ο Ι.Σμπώκος πρώην Γ.Γ. Εξοπλισμών του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Ο Καμπούρογλου ήταν από τους πιο γνωστούς εμπόρους όπλων διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με την αγορά και τα Αντισταθμιστικά
Ωφελήματα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων όπλων TOR-M1.  
   
Ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ντρουμίλαν», που είχε αναλάβει να διαχειριστεί 75 εκατομμύρια ευρώ ως Α/Ω, της αγοράς των  TOR-M1.  Από το ποσό αυτό, εχουν  εντοπιστεί μόνο τα 24 εκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα 50 , αναζητούνται....

Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, ο Β. Καμπούρογλου αποκόμισε τεράστια κέρδη σε συνεργασία με τον Άραβα μεγαλέμπορα όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιέντ, πουλώντας μέχρι και σε τιμές 50% ακριβότερα τα ρωσικά οπλικά συστήματα S-300 PMU1 στην Κύπρο και τα TOR-M1  σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β.Καμπούρογλου όπως και ο Φουάντ είχαν στενές σχέσεις τουλάχιστον με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και διέθεταν και οι δύο βρετανικά διαβατήρια ενώ ο Καμπούρογλου ήταν παντρεμένος με Αγγλίδα.

«Περασμένα αλλά όχι και ξεχασμένα»

«Περασμένα αλλά όχι και ξεχασμένα» τα γεγονότα που συνδέονται με την «στοιχειωμένη» ιστορία  της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1. Είναι μια υπόθεση  που ερεύνησε η Ελληνική Βουλή και η Δικαιοσύνη, αλλά δεν κατόρθωσαν ή δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τις σκοτεινές πτυχές αυτής της πολύκροτης και «δαπανηρής» υπόθεσης.
Ελπίζουμε ότι σύντομα και η Βουλή,  αλλά και η Δικαιοσύνη να ανοίξουν το φάκελο της προμήθειας των TOR- MI και θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση.

Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι TOR -MI, που έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό και έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες περιοχές για την αεράμυνα της χώρας, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Καταρχήν, δεν αμφισβητείται ούτε η αναγκαιότητα απόκτησης, ούτε η επιχειρησιακή  επάρκεια του οπλικού συστήματος.  Οι TOR -MI καλύπτουν ικανοποιητικά συγκεκριμένες ανάγκες,  για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών του Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης των TOR- MI είναι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που είχε αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης. Αν δηλαδή διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» και ποιοι τα «πιάσανε», από τους Ρώσους και τους Έλληνες αξιωματούχους, ώστε να ολοκληρωθεί η προμήθεια του ρωσικού οπλικού συστήματος.

Η αγορά των TOR MI κόστισε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, έγινε με αποφάσεις  του ΚΥΣΕΑ κατά την περίοδο 1999- 2002 (Κυβέρνηση Κ.Σημίτη) επί Υπουργίας  Α. Τσοχατζόπουλου  και Γ. Παπαντωνίου. 

Για τα θέμα αυτό, αν δηλαδή έγιναν όλα σύννομα, το 2004 η Κυβέρνηση της Ν.Δ. (πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής)  συγκρότησε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, προκειμένου η Βουλή να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπουργών Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου στις υποθέσεις προμήθειας των
Keywords
Τυχαία Θέματα