Έρογλου για Κυπριακό

Να τεθεί χρονικός ορίζοντας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς, όπως διατείνεται, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν από το 1968 χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς αποτέλεσμα ζητάει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», στην οποία εξαπολύει έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Κύπρου και για το «εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων».

Ο Έρογλου ισχυρίζεται ότι και ο ίδιος ο ΓΓ του

ΟΗΕ έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις «δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

«Πρέπεινα καθίσουμε και να αποφασίσουμε ένα χρονικό όριο, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο Έρογλου δηλώνει ότι «η ηγεσία στο «Νότο» άλλαξε μέχρι τώρα έξι φορές, η πολιτικήόμως όχι» για να συμπληρώσει ότι δεν έχει σημασία το ποιος θα εκλεγεί, αλλά η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει ηελληνοκυπριακή πλευρά, «δεν θα ήταν σωστό να εκφράσουμε προτιμήσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν οι ελπίδες προόδου δεν αυξάνονται με πιθανή νίκη του επικρατέστερου υποψήφιου, Νίκου Αναστασιάδη, δεδομένου και του γεγονότος ότι ήταν από τους λίγους πολιτικούς που υποστήριξαν το 2004 τοΣχέδιο Άναν, ο Έρογλου αναφέρει ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ του ίδιου και του Ν. Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε για δείπνο πρώτα στη δική του οικία και μετά στην οικία του Ν. Αναστασιάδη στη Λεμεσό.

Επισημαίνει όμως, ότι ο Αναστασιάδης μετά τη συμφωνία του με τον ενδεχόμενο κυβερνητικό του εταίρο, το ΔΗΚΟ, δεν αναφέρεται πλέον στο Σχέδιο Άναν, ενώ τονίζει παράλληλα ότι θα αναιρέσει τα όσα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επικρίνει την ΕΕ για το ότι δέχτηκε την ένταξη της Κύπρου μονομερώς και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά, όπως λέει, δεν επιδεικνύει καμία υποχωρητικότητα.

«Μιαχώρα με ένα εσωτερικό πρόβλημα έγινε μέλος της ΕΕ, που εισήγαγε ένα πρόβλημα», σχολιάζει επικριτικά και επισημαίνει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ΕΕ ότι θα τερματίσει το «εμπάργκο και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ «ξέρουν ότι αυτοί οι περιορισμοί εναντίον μας είναι παράνομοι και απάνθρωποι».

«Δενέχουμε κάποια εγκληματική προϊστορία που να δικαιολογεί το εμπάργκο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έρογλου και συμπληρώνει ότι ο κανονισμός της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα δεν έχει εφαρμοστεί λόγω της αντίστασης της «ελληνοκυπριακής πλευράς».

Όπως ισχυρίζεται, ανείχε γίνει δεκτός αυτός ο κανονισμός οι δύο πλευρές θα ήταν ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία, καθώς αυτό θα ανάγκαζε τους Ελληνοκυπρίους να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι οι Τούρκοι έποικοι άλλαξαν τη δημογραφική σύσταση των κατεχομένων και στην ερώτηση αν αυτό δεν δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο ΄Έρογλου ισχυρίζεται ότι, «ακόμα και αν μας αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, αυτό εδώ είναι κράτος». Κάθε χώρα μπορεί να δώσει την υπηκοότητα στους μετανάστες της, απλά η ιδιαιτερότητα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι μετανάστες προέρχονται από την Τουρκία, «δηλαδή από την ίδια χώρα από την οποία ήρθαμε εμείς το 1571» (σ.σ. μετάτην κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς).

«Και ο Νότος δέχεται μετανάστες από διάφορα μέρη του κόσμου -τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες- εμείς αυτό δεν το θέτουμε υπό αμφισβήτηση ούτε διαμαρτυρόμαστε», υποστηρίζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σε πλαϊνή στήλη της εφημερίδας με τίτλο «Νέοι κάτοικοι» αναφέρεται ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι παραπονιούνται ότι η «Βόρεια Κύπρος» κατέστη μια επαρχία της Ανατολίας, όχι μόνο γιατί η Άγκυρα διατηρεί από το 1974, μετά την τουρκική εισβολή, 30.000 στρατιώτες στο νησί και πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού (60% σύμφωνα με τις επίσημες πηγές),αλλά και λόγω των εποίκων από την Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ο Έρογλου έκανε λόγο για 294.000 κατοίκους, εκ των οποίωνοι 215.000 κατέχουν την υπηκοότητα, δεν ξεκαθάρισε όμως πόσοι από αυτούς είναι Τούρκοι στους οποίους έχει δοθεί η υπηκοότητα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα