Έρευνα στο Ινστιτούτο Παστέρ

Η διαχείριση του Ινστιτούτου Παστέρ βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγει η Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων (Igas), μετά από έκθεση στην οποία καταγγέλλεται η παραβίαση της εμπιστοσύνης των δωρητών, διάφορα λογιστικά τεχνάσματα και η υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας.

Η αρχή έγινε όταν η εφημερίδα «Le Figaro» κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή με μια έκθεση για τη διαχείριση του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι Μπεατρίς και Αντρέ Μπιγκέ Μπερνέ, κατηγορείται το Ινστιτούτο Παστέρ ότι έθεσε σε κίνδυνο
την εμπιστοσύνη που ενώνει πολλούς δωρητές με την υποχρέωση της διαφάνειας γύρω από τη χρήση των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται.

Το Ινστιτούτο έρευνας, το οποίο ιδρύθηκε το 1887, συγκεντρώνει ετησίως 50 εκατομμύρια ευρώ και το κληροδότημά του ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο, ωστόσο τα κεφάλαια που αντλούνται δεν πηγαίνουν όλα στον τομέα της έρευνας, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Igas, το διαρθρωτικό έλλειμμα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ είναι το αποτέλεσμα μιας «τεχνητής παρουσίασης» των αποτελεσμάτων των λογιστικών της.

Τέλος, η ανασύνταξη του καταστατικού του, που έγινε το 2008, επικρίθηκε, καθώς εμφανίζει τη Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Αλίς Ντοτρί, να έχει αποκτήσει σε βάρος των άλλων μελών του δ.σ. ιδιαίτερα «μεγάλη δύναμη».

Η Ντοτρί, η οποία ρωτήθηκε από τη Figaro, χαρακτήρισε τα ευρήματα της έκθεσης «ψευδή και κακόβουλα» και δήλωσε πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν όλα στον τομέα της έρευνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα