Έρευνα για τον ελληνικό Τουρισμό στον ΑΘΗΝΑ984

Έρευνα για τον ελληνικό Τουρισμό και τις κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο παρουσιάστηκε στις 17/2 από την εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η επόμενη δόση».

* Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στη Χριστιάννα Κούσιου επεσήμανε, ότι σοβαρή κάμψη παρουσιάζουν οι αγορές της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Παράλληλα, σχολίασε το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και το θάνατο του κοινωνικού τουρισμού,
λέγοντας πως οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες θα είναι καταστροφικές:

«Διαμορφώνεται λοιπόν η εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και στον Τουρισμό, αρνητικά μηνύματα, αλλά και την εικόνα ότι "εάν κλείσουμε Ελλάδα το καλοκαίρι, πιθανόν να είναι μία χώρα με τεράστια προβλήματα, με τεράστια επεισόδια, ενδεχομένως με ένα άλλο νόμισμα. Άρα η προκαταβολή που θα δώσουμε θα χαθεί; Θα γίνει σε άλλο νόμισμα;". Όλα αυτά προφανώς μειώνουν τους ρυθμούς των κρατήσεων. Είναι μία πολύ ρευστή κατάσταση η οποία αλλάζει καθημερινά. Την τελευταία εβδομάδα είδα μία απότομη επιβράδυνση του ρυθμού. Δηλώσαμε ότι την αβεβαιότητα αυτή, καλό είναι να την επανεξετάσουμε αρχές Μαρτίου που θα είναι πιο καθαρή η εικόνα. Βλέπουμε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κυρίως, μεγαλύτερη πτώση του ρυθμού από χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία οι οποίες έχουν μία πιο φιλική εικόνα. Άρα, είναι σαφές ότι στον πολύ κόσμο, ο οποίος δεν σκέφτεται με πολιτικούς όρους, επηρεάζονται αυτοί οι άνθρωποι από το κλίμα που δημιουργείται, από όλα αυτά τα Κέντρα που στρέφονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

* Για την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού:

«Το να υπάρξει περικοπή δαπανών από μεγάλα κομμάτια του Δημόσιου Τομέα, τα οποία δεν παράγουν τίποτα, είναι κάτι το οποίο -νομίζω- είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει.  Από την άλλη, υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθεστώς των φθηνών διακοπών που δίνει η Εργατική Εστία, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για κάποιους συμπατριώτες μας, οι οποίοι με τίποτα και μέσα σε αυτό το κλίμα, δε θα μπορούσαν να πάνε έστω λίγες μέρες διακοπές. Να διατηρήσουμε, λοιπόν, αυτό το θεσμό ο οποίος κοστίζει ελάχιστα χρήματα στο Κράτος και φέρνει ζωή σε ολόκληρες κοινωνίες, οι οποίες λόγω του ότι ασχολούνται μόνο με τον ελληνικό τουρισμό, δεν έχουν την απαιτούμενη εξωστρέφεια για να μπορέσουν να απευθυνθούν σε ξένους επισκέπτες, άρα να βρουν εναλλακτικές πηγές τουριστικών εσόδων».

Δημοσιογράφος: Αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε καταλύματα, ξενοδοχεία, πούλμαν, ακτοπλοϊκές εταιρίες...

Ανδρ. Ανδρεάδης: «Κι όχι μόνο. Η μεγάλη διάχυση του Τουρισμού σημαίνει ότι υπάρχει και έσοδο στην τοπική κοινωνία, στο σούπερ μάρκετ, στο μικρό μαγαζί, στη μικρή ταβέρνα, σε όλους αυτούς που ζουν από αυτούς τους 500.000 - 600.000 συμπολίτες μας, σε ένα βαθμό, που έστω με τα λίγα που διαθέτουν, κάνουν λίγες μέρες διακοπές το χρόνο».
*
Keywords
Τυχαία Θέματα