Έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων

Για νέες μειώσεις συντάξεων από το 2016, στο πλαίσιο της επικείμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «κλείνει το μάτι» στους δανειστές, η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο κείμενο προτάσεων της Αθήνας προς τους θεσμούς, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη αντιστοίχιση των εισφορών με τις συντάξεις αλλά και ενοποιήσεις Ταμείων έως το 2018.

Παράλληλα, η κυβέρνηση
προτείνει:

- Οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο του 2015 και έως το 2022, χωρίς αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και τις μητέρες με ΑμεΑ.

-Την σταδιακή αντικατάστασή του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2018. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην πρόταση για άμεση κατάργησή του στο 20% των δικαιούχων (όπως πρότειναν οι δανειστές).

-Παρά τις περί του αντίθετου πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση από το 4% στο 5% των εισφορών υγείας και όχι στο 6% που πρότειναν οι δανειστές, καθώς και στην επέκτασή της και στις επικουρικές συντάξεις.

-Την επαναφορά των εισφορών 3,9% στο ΙΚΑ (2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους).

-Την αύξηση των εισφορών στις επικουρικές, από 3% σε 3,5%.

-Η κυβέρνηση δέχεται και την πρόταση των δανειστών για κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών με αυτές του ΙΚΑ. Γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε στην περικοπή της χρηματοδότησης του ΟΓΑ (σήμερα χρηματοδοτείται κατά 80% από το κράτος) και κατά συνέπεια ακόμη και σε τριπλασιασμό των εισφορών στους αγρότες.

Επίσης, η Αθήνα, δέχεται:

-Την αντιστοίχιση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με το εισόδημα τους.

-Τον περιορισμό των φόρων υπέρ τρίτων (όχι την πλήρη κατάργηση, όπως ζητούσαν οι δανειστές).

-Την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

-Ερωτηματικά παραμένουν για το αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση των θεσμών, σύμφωνα με την οποία όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, θα λαμβάνουν την βασική σύνταξη και αναλογική μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται:

-Την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

-Την καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες, -ούτε πάγωμα όλων των κατώτατων συντάξεων έως το 2021.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα