Έρχεται βαρυχειμωνιά

Με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, χιόνια ακόμα και στα πεδινά και ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη, επανακάμπτει από αύριο η κακοκαιρία που θα διαρκέσει έως το Σάββατο, σύμφωνα και με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, σε Άργος και Θεσσαλονίκη όπου ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι, και σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Σε κατάσταση

έκτακτης ανάγκης το Άργος, όπου αυτή την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Για την ώρα, προβλήματα προκαλούν οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα, κατά διαστήματα και την Αττική, και έχουν παραλύσει την Πελοπόννησο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Άργος, όπου μια γυναίκα ηλικίας περίπου 55 ετών ανασύρθηκε νεκρή από υπόγειο σπίτι. Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές και στην περιοχή της Κυνουρίας, όπου για προληπτικούς λόγους κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία. Πλημμύρες και σε Κυπαρισσία, Σπάρτη, Κιάτο, Κόρινθο. Λίμνη και η Ζαχάρω της Ηλείας όπου απεγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοι.

Ο δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Κώστα Παπανελόπουλο αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η πόλη του και κάλεσε την κεντρική Διοίκηση να σπεύσει για βοήθεια.

Τραγωδία και στη Θεσσαλονίκη. Ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του εξαιτίας αναθυμιάσεων από μαγκάλι, στην περιοχή Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Το παιδί ζούσε με την άνεργη μητέρα του σε σπίτι όπου είχε κοπεί το ρεύμα. Ελεύθερη, με εισαγγελική εντολή, αφέθηκε η 54χρονη μητέρα, σερβικής καταγωγής, η οποία συνελήφθη για τον τραγικό θάνατο της 13χρονης κόρης της.

Αναλυτικότερα οι προβλέψεις της ΕΜΥ ως το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου:

Αύριο Τρίτη, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μετρά. τα φαινόμενα από το βραδύ θα σταματήσουν. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μετρά. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νοτιά Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νοτιά στα 7 με 9 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (6-8 βαθμούς) από βορρά προς νότο.

Την Τέταρτη, 4 Δεκεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης θα χιονίσει. Στις περιοχές της παραγράφου α.2 γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Σταδιακά από το απόγευμα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χωράς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος, ωστόσο βαθμιαία στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, που βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους, ΝΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, ενώ παγετός θα παραμείνει κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τέλος, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό και νότιο Αιγαίο με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα