Επιβράδυνση ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας

Απροσδόκητη επιβράδυνση σημείωσε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς εξασθένησε η ζήτηση για υπηρεσίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit.

Ο σύνθετος δείκτης των διευθυντών αγορών (PMI) - που καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των τομέα των υπηρεσιών - υποχώρησε στις 51,5 μονάδες από τις 52,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου, το υψηλό επίπεδο διετίας. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Ρόιτερς ανέμεναν την αύξηση του δείκτη στις 52,5 μονάδες

Η έρευνα της Markit δείχνει ότι η ανάκαμψη
της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, αν και συνεχίζεται (οι τιμές του PMI πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν αύξηση της δραστηριότητας). «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει ευρεία βάση. Κινείται ουσιαστικά στα επίπεδα που ανέμενε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - μία αργή, μη ομαλή και εύθραυστη ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα στοιχεία του δείκτη PMI υποδηλώνουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% έως 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, αντίστοιχα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ρόιτερς που έγινε νωρίτερα τον Οκτώβριο.

Η μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε και τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, αλλά ο τομέα των υπηρεσιών της κατέγραψε μία αναπάντεχη επιβράδυνση. Η κατάσταση ήταν χειρότερη στη Γαλλία, όπου η δραστηριότητα στη μεταποίηση υποχώρησε με ταχύτερο ρυθμό και έμεινε στάσιμη στον τομέα των υπηρεσιών. Ο ρυθμός ανάκαμψης του τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε θεαματικά τον Οκτώβριο, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης PMI μειώθηκε στις 50,9 μονάδες από τις 52,2 μονάδες. Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρά, όχι όμως όσο αναμενόταν. Ο αντίστοιχος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,3 από 51,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής αυξήθηκε στις 52,9 από 52,2 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα