Επιτακτική η ανάγκη μιας αραβικής δύναμης κατά της τρομοκρατίας

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι υπογράμμισε σήμερα "την επιτακτική ανάγκη για μια αραβική στρατιωτική δύναμη" για την καταπολέμηση κυρίως των "τρομοκρατικών οργανώσεων".

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, ο αλ-Αράμπι τόνισε ότι "υπάρχει πιεστική ανάγκη για τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής αραβικής δύναμης, η οποία να είναι πολυλειτουργική, ικανή να παρεμβαίνει ταχύτατα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της δράσης τρομοκρατικών ομάδων, καθώς και
να βοηθά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις".

Ο επικεφαλής του παναραβικού οργανισμού υπογράμμισε επίσης τη σημασία "της συνεργασίας στους τομείς που έχουν σχέση με την προστασία της ασφάλειας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αραβικών χωρών".

Ο αναπληρωτής του είχε ανακοινώσει την 3η Μαρτίου ότι η συγκρότηση μιας αραβικής στρατιωτικής δύναμης θα εξεταστεί κατά την ετήσια διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που έχει προγραμματιστεί στις 28 και 29 Μαρτίου στο Σαρμ ελ-Σέιχ, στο αιγυπτιακό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ζήτησε πρόσφατα τη δημιουργία αυτής της "κοινής αραβικής δύναμης", τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν επεκτείνει την επιρροή τους στη Λιβύη και εντείνουν τις ωμότητες στο Ιράκ και τη Συρία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και η Ιορδανία μπορεί να μετάσχουν σε μια κοινή πρωτοβουλία, σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικών κεφαλαίων τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.

Η Αίγυπτος πραγματοποίησε στις 16 Φεβρουαρίου αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη κατά θέσεων του ΙΚ, αμέσως μετά τον αποκεφαλισμό 21 χριστιανών, στην πλειονότητα τους Αιγυπτίων, από τους τζιχαντιστές. Το Κάιρο στη συνέχεια ζήτησε διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αλλά οι δυτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη την έκκληση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα