Επέστρεψε την Έκθεση της ΤτΕ

Ως «απαράδεκτη» επέστρεψετην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής τουΔιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ηΠρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου,κάτι που δεν ξανασυνέβη.

Αίσθηση προκάλεσεότι η κ. Κωνσταντοπούλου, από το βήμα τηςΒουλής, επιτέθηκε στο Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον για «ωμή παρέμβαση»στο έργο της Επιτροπής ,την ώρα μάλισταπου ανακοινώνονται, όπως είπε, τα πρώτασυμπεράσματα της Επιτροπής, για τολογιστικό έλεγχο

τους χρέους. «Στικάκια δεν παραλαμβάνειτο Κοινοβούλιο. Άλλοι διακινούσανστικάκια στις τσέπες και τα συρτάριατους», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδροςτης Βουλής και ανακοίνωσε πως η ΕπιτροπήΕλέγχου Δημοσίου Χρέους θα καλέσει τονΔιοικητή της ΤτΕ.

Τέλος πρόσθεσε ότι οΓιάννης Στουρνάρας θα κληθεί και στηνΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τηςΒουλής για να εξηγήσει τον εξωδικαστικόσυμβιβασμό που υπέγραψε μεταξύ τουδημοσίου και της γερμανικής εταιρείαςSiemens.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ υποστηρίζουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ έστειλε την έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην Πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ. «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.Εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές : οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν την απλή αυτή αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης από το Παρίσι απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων πως σχολιάζει την επιστολή του κ. Στουρνάρα προς την πρόεδρο της Βουλής .

Μετά την αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ραχήλ Μακρή -σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα - προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Στουρνάρα αυριο το πρωί, κατηγορώντας τον, ότι προωθεί το...Grexit και ότι με δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η Ραχήλ Μακρή ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του, που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Εν τω μεταξύ, την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Παρασκευή, προκειμένου η βουλή να καλέσει τον Διοικητή της ΤτΕ για να δώσει λόγο όχι μόνο για τη Siemens, αλλά και για την σημερινή του ενέργεια, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και πρότεινε τα συμπεράσματα της επιτροπής να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια.

Για ενδιαφέρουσα και θεσμική πρόταση έκανε λόγο η κ. Κωσνταντοπουλου και ζήτησε εκείνη την ημέρα να μην γίνει παρεμβολή στη μετάδοση των εργασιών της Ολομέλειας από το κανάλι της Βουλής και την ΕΡΤ, που, όπως είπε, έχει πληροφόρηση ότι τον τελευταίο καιρό κάποιοι παρεμβάλλονται και δεν μεταδίδονται σωστά στην περιφέρεια.

«Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το «παραλήρημα» της Προέδρου της Βουλής , όπως χαρακτηρίζει την αντίδρασή της, με αφορμή την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ζητά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Η χωρίς προηγούμενο ενέργεια να επιστρέψει ως απαράδεκτη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και η πρωτοφανής επίθεση εναντίον του διοικητή της είναι τα νέα κατορθώματα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

Το παιχνίδι της εξεύρεσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, εσωτερικών εχθρών και διεθνών συνωμοσιών είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο αντιγράφει πρακτικές σκοτεινού παρελθόντος.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους δικούς του ανθρώπους, ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα