Επιστολή ΓΣΕΕ στην Α. Διαμαντοπούλου

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Α. Διαμαντοπούλου, απέστειλε η ΓΣΕΕ, στην οποία τονίζεται η αναγκαιότητα παραμονής των Επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑ.Σ) στην τυπική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή γίνεται λόγος για την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού και ζητείται να μην προωθηθεί διάταξη που περιορίζει τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματικών σχολών.

Αναλυτικά, η επιστολή
έχει ως εξής:

"Κυρία Υπουργέ,
Μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, όπου ολοένα και διευρυνόμενα τμήματα του πληθυσμού βάλλονται από τις συνέπειες των άδικων περιοριστικών μέτρων και παγιδεύονται σε καθεστώς ανασφάλειας, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, δεν θωρακίζει το ρόλο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσω των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.), που συμβάλλουν αποδεδειγμένα με το έργο τους στην ταυτόχρονη καταπολέμηση του εκπαιδευτικού, επαγγελματικού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση, για μια ακόμα φορά, να αντιμετωπίζουμε την επίθεση στη λειτουργία της πλέον ευαίσθητης αυτής βαθμίδας εκπαίδευσης που παρέχεται από τις ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ, αλλά και το σύνολο των ΕΠΑ.Σ. που εποπτεύονται από άλλα Υπουργεία, μέσω προωθούμενης διάταξης από το Υπουργείο σας για τη διαγραφή τους από την τυπική εκπαίδευση και την αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε «φορείς μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, που ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση».

Θεωρούμε ότι οι μελέτες που έχετε ήδη στη διάθεσή σας για τον κρίσιμο παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι ΕΠΑ.Σ. και τα επίκαιρα και έγκυρα στοιχεία για τη σύνδεση του συστήματος αυτού τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση των αποφοίτων-κατόχων πτυχίου δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης,   δικαιολογούν αποκλειστικά  και μόνο την ενίσχυση του ρόλου τους με περαιτέρω ποιοτικές παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική ύλη και την αποκατάσταση εκκρεμοτήτων που αφορούν τη λειτουργία τους.

Η επί δεκαετίες επιτυχής και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού αυτού, ειδικά στην περίπτωση που νομιμοποιείται κοινωνικά από την αλληλεγγύη και μέριμνα του κόσμου της εργασίας μέσω της αποκλειστικής χρηματοδότησης των σχετικών πόρων,  οφείλει να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής, ως θεμελιώδους μηχανισμού προόδου, κοινωνικής  ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας είναι ο θεματοφύλακας των αρχών του εκπαιδευτικού συστήματος και των μηχανισμών του που συμβάλλουν στην εξάλειψη του αποκλεισμού από την εκπαίδευση και την κοινωνία, σας ζητούμε να μην προωθηθεί οποιαδήποτε διάταξη που θέτει σε διακινδύνευση ή περιορίζει τον κρίσιμο ρόλο των Επαγγελματικών Σχολών".
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα