Επίσκεψη Ολάντ στο Καζακστάν

Στο Καζακστάν για διήμερη επίσκεψη μεταβαίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας με στόχο την εντατικοποίηση των εμπορικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών συναλλαγών με την αναδυόμενη αυτή οικονομική και διπλωματική δύναμη της Κεντρικής Ασίας.Κατά την άφιξή του στην Αστάνα ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για μια πρώτη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Μετά από το επίσημο γεύμα, την ομιλία του σε οικονομικό και ακαδημαϊκό φόρουμ και τη συνάντησή του με τη γαλλική κοινότητα

της Αστάνα ο Φρανσουά Ολάντ θα πετάξει στο Αλμάτι, στο δεύτερο στάδιο της επίσκεψής του στο Καζακστάν. Μόνο δύο Γάλλοι πρόεδροι είχαν επισκεφθεί την πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την ανεξαρτησία της. Ο Φρανσουά Μιτεράν, τον Σεπτέμβριο του 1993, και ο Νικολά Σαρκοζί, τον Οκτώβριο του 2009.


Για τη Γαλλία το Καζακστάν είναι μια σημαντική χώρα καθώς τα διμερή οικονομικά και εμπορικά ζητήματα είναι πρώτης γραμμής για το Παρίσι. Για το λόγο αυτό μεγάλη αντιπροσωπεία εκπροσώπων μεγάλων και μικρών γαλλικών επιχειρήσεων συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ.

Το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου (και προμηθευτής των γαλλικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής), αλλά είναι και μια χώρα με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα. Ταυτόχρονα είναι σημαντικός παράγοντας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο καθώς χάρη στη γεωγραφική του θέση, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα