«Επίσημη πρώτη» για το hot spot

Μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων θα ζητήσει η Ελλάδα έπειτα από την έναρξη των πρώτων μεταγκαταστάσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν και τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.Οι τρεις άνδρες επισκέφθηκαν το πρωί τη Λέσβο, όπου ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου hot spot. Στη Μόρια βρίσκονται περίπου 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες, και όπως επισημάνθηκε η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και βρίσκεται εντός των προθεσμιών.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε,ότι πρόκειτε για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών».

Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο, επίσης, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν της διαχείρισης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.

Σύντομη συνάντηση είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Η άφιξη του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, συνέπεσε με την άφιξη του Επιτρόπου, ο οποίος συνοδευόταν από τον ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και τον αναπληρωτή υπουργό Mεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλα από την Λέσβο. Κατά την σύντομη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και η επίσκεψη στο πρώτο ελληνικό hotspot στην Λέσβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα