Επικερδής η εγκληματική δραστηριότητα

Τα κέρδη από την εγκληματική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς ανέρχονται σε 2,1 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε ετήσια βάση, δηλαδή κατ' αναλογίαν το 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, «με αυξητική τάσ», τόνισε σήμερα ο Γιούρι Φεντότοφ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC), χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή «απειλή στην οικονομική ανάπτυξη και συγχρονως στη δημόσια ασφάλεια».

Η ανωτέρω αποτίμηση της εγκληματικής
δραστηρότητας, διεθνώς, έγινε πρόσφατα αλλά στη βάση στοιχείων του 2009 από την Παγκόσμια Τράπεζα και από την UNODC.

Μία αναγωγή των στοιχείων, για να αποτυπωθεί η τρέχουσα κατάσταση, ή η σύγκριση της εγκληματικής δράσης στις διάφορες ηπείρους δεν έχουν ακόμα γίνει, ενημέρωσε ο ίδιος αξιωματούχος, παρεμβαίνοντας σήμερα--στη Βιένη--στο εβδομαδιαίο συνέδριο από τη Διεθνή επιτροπή για την Ποινική δικαιοσύνη και την πρόληψη του εγκλήματος (CCPCJ). Πιθανολόγησε συγχρόνως ότι «πλέον η κατάσταση χειροτερεύει».

Αποτίμησε ο ίδιος, εξάλλου, «στα 40 δισ.δολάρια το ποσό που σπαταλάται--ετησίως--σε υποθέσεις διαφθοράς παγκοσμίως μόνον στις αναπτυσσόμενες χώρες», αλλά και για να γίνεται "η εμπορία ανθρώπων, η σημερινή ντροπιαστική μορφή της δουλείας".

--Τομείς εγκληματικής δραστηριότητας που αποφέρουν πολύ χρήμα, εξήγησε ο ίδιος, είναι «η διαφθορά, η εμπορία ανθρώπων, η βία και το οργανωμένο έγκλημα».

Στη 'Διακήρυξη της χιλιετίας' ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση όλων των ανωτέρω μορφών παραβατικότητας, ώστε η υγεία και η εξουδετέρωση της φτώχειας να προωθηθούν στον βέλτιστο βαθμό "έως και το 2015», θύμισε τέλος ο Φεντότοφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα