Επί τάπητος το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν θα κυριαρχήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και η Γαλλία αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την ανακοίνωσή της ότι θα αποσύρει πρόωρα τις δυνάμεις της από τη χώρα.

Η «μεγαλύτερη στην ιστορία της Ατλαντικής Συμμαχίας» σύνοδος με τη συμμετοχή πενήντα χωρών θα είναι επίσης και εκείνη της «λιτότητας» που υποχρεώνει πλέον τους δυτικούς

στρατούς να συνεργαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο να μην χάσουν την τεχνολογική υπεροχή τους.

Η σύνοδος αυτή θα έχει μεγάλη σημασία για τον Μπαράκ Ομπάμα που θα φιλοξενήσει τους ομολόγους την Κυριακή και την Δευτέρα στο Σικάγο. «Έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η σύνοδος θα του δώσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη θέση του ως ηγέτης του δυτικού κόσμου», υπογράμμισε ο Νικ Γουίτνεϊ, ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η σύνοδος πιστεύεται ότι δεν θα παρουσιάσει απρόοπτα, ειδικά στο θέμα του Αφγανιστάν, για το οποίο προτεραιότητα της συμμαχίας είναι να καταφέρει να αποχωρήσει, δέκα χρόνια μετά την πολυπλοκότερη επιχείρησή της. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συσπειρωθούν γύρω από την στρατηγική που αποφάσισαν το 2010: να αποσύρουν την πλειοψηφία των 130.000 στρατιωτών τους ως το τέλος του 2014.

«Ήρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί», έχει πει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Όμως αυτή η κοινή απόφαση βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει τα μάχιμα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης θεωρεί ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί, αφού οι Γάλλοι θα παραδώσουν σύντομα στις αφγανικές δυνάμεις την ευθύνη της ασφάλειας στην Καπίσα, τη μόνη περιοχή που ακόμα ελέγχουν.

Άλλο ευαίσθητο θέμα της συνόδου είναι η αντιπυραυλική άμυνα, μήλον της έριδος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή την ολοκλήρωση της πρώτης από τις τέσσερις φάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας για την προστασία της Ευρώπης από πυραύλους προερχόμενους από τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν.

Αμερικανικής τεχνολογίας, η αντιπυραυλική ασπίδα χαρακτηρίζεται από τον Ράσμουσεν ως ένα παράδειγμα πολυεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο της ιδέας της «Έξυπνης Άμυνας» (Smart Defence).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα