Επί τάπητος η εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα του κόμματος βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συζητούνται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, η πολιτική των συμμαχιών πέρα από τα ψηφοδέλτια, η προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η προεκλογική εκστρατεία και οι ιεραρχήσεις που θα αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν ευρύτερη νίκη στις εκλογές.

Σύμφωνα
με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία -η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη-, σημείωσε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθεί ισχυρή προπαγανδιστική επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο την τρομοκράτηση του λαού.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σημεία της χθεσινής ομιλίας του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά τα ψηφοδέλτιά του με λογική παζαριών, ότι δεν τάζει θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ότι επιδιώκει τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης.

Λόγω του ιδιαίτερα πυκνού χρόνου της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Τσίπρας συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις των κομματικών στελεχών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την αξιοπιστία του κόμματος η υπεράσπιση των εξαγγελιών της ΔΕΘ που αποτελούν και τη βάση ενός προγράμματος ανακούφισης του λαού.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την κρισιμότητα της πολιτικής περιόδου που διανύει η χώρα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και μεγάλες. Ωστόσο, τόνισε, υπάρχει σήμερα η εμπειρία του 2012 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις στη χώρα θα επηρεάσουν και την πορεία της Ευρώπης.

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλείται στη συνεδρίαση του προσεχούς Σαββατοκύριακου να ολοκληρώσει τη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, πλην του Επικρατείας, ενώ η Πολιτική Γραμματεία αποτιμά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τον επηρεασμό τους από τις κινήσεις των άλλων κομμάτων, το αν ο Γ. Παπανδρέου θα ιδρύσει δικό του κόμμα ή όχι κλπ.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια γίνεται συζήτηση σχετικά με τον αριθμό συνεργαζόμενων που θα μπορούν να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια.

Για τον Φώτη Κουβέλη, κομματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πιθανόν να είναι υποψήφιος στην 'Α Αθήνας.

Η ΚΕ αναμένεται να πάρει σήμερα το βράδυ ή και αύριο τις προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών με τους υποψηφίους, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Μηλιός

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο Γιάννης Μηλιός γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο κ. Μηλιός, αφού εύχεται «καλό αγώνα, για τη νίκη της Αριστεράς, τη νίκη του λαού», τονίζει ότι στην κρίσιμη ιστορική στιγμή που βρίσκεται από σήμερα η χώρα, καλείται ο καθένας να αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει για τη νίκη και την Κυβέρνηση της Αριστεράς που θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή.

Και προσθέτει: «Στον αγώνα αυτόν είμαστε όλοι στρατευμένοι εκεί όπου μπορούμε να συμβάλουμε αποδοτικότερα στο μεγάλο έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας. Στον αγώνα αυτόν αποφασιστική θα είναι η συνεισφορά των δυνάμεων του κόμματος με την επεξεργασία θέσεων και τη διαμόρφωση κατευθυντήριων γραμμών για την κυβερνητική πολιτική. Σε αυτήν τη διαδικασία είμαι περισσότερο χρήσιμος και για τον λόγο αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος σε κάποια εκλογική περιφέρεια, ούτε θα συμμετάσχω σε κάποια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Παράλληλα, θα συνεχίσω να είμαι συνεχώς παρών στη διαμόρφωση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ των θέσεών μας, συμμετέχοντας θεσμικά σε καθοριστικές συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες, όπως κάνω μέχρι τώρα (IMF, Κυβερνητικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, Χρηματοοικονομικά Κέντρα, κλπ.), με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την κυβέρνηση της Αριστεράς και τον λαό που όλοι υπηρετούμε. Πιστεύω ότι αυτή η στάση είναι σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει απέναντι στους συντρόφους μου, που με εξέλεξαν τρίτο στην ΚΕ και μου ανέθεσαν μάλιστα τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής, για να συμβάλουμε μαζί με τα μέλη του Τμήματος καθοριστικά στη διαμόρφωση των θέσεων του Κόμματος. Ο αγώνας μου είναι αφιερωμένος στη νίκη της Αριστεράς, μια νίκη χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς ώστε να γίνουν τα όνειρα όλων μας πραγματικότητα και να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του ελληνικού λαού που μας χαρίζει την εμπιστοσύνη του και μας αξίωσε να φτάσουμε μέχρι εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα