Επετειακή έκδοση

Η επετειακή έκδοση του βιβλίου "Ηλέκτρα" της Διδούς Σωτηρίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου, με αφορμή τα 10 χρόνια απ το θάνατό της και τα 70 χρόνια από τη δολοφονία της ηρωίδας της, Ηλέκτρας Αποστόλου.

Δυο εμβληματικές γυναικείες μορφές της τέχνης και του αντιστασιακού αγώνα ενωμένες σε ένα βιβλίο, το "Ηλέκτρα" της Διδούς Σωτηρίου: Πρόκειται για τη μονογραφία της Ηλέκτρας Αποστόλου, της αγωνίστριας του ΕΑΜ και της Αντίστασης που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στην

Κατοχή από την Ειδική Ασφάλεια της Χωροφυλακής.

Το βιβλίο, το οποίο ήταν εξαντλημένο, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε σήμερα από τις εκδόσεις Κέδρος με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο της συγγραφέως και τα 70 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της αγωνίστριας του ΕΑΜ. "Υμνώντας η Διδώ Σωτηρίου την Ηλέκτρα Αποστόλου υμνεί τον ελληνικό λαό", δήλωσε παρουσιάζοντας το βιβλίο η συγγραφέας Μάρω Δούκα η οποία χαρακτήρισε την Ηλέκτρα Αποστόλου "μια τυπική αγωνίστρια της εποχής, η οποία έθεσε πάνω απ' όλες τις αγάπες της την αγάπη για το λαό". Πρόσθεσε ακόμη ότι η μυθιστορηματική βιογραφία της φίλης της συγγραφέως αποτελεί το όχημα της Διδούς Σωτηρίου για να αναδειχθούν οι αγώνες του λαού στην κατοχή. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στις τελευταίες δεκαεπτά σελίδες του βιβλίου που είναι αφιερωμένες στο μαρτύριο της Ηλέκτρας, στην αρχετυπική συνομιλία της με το Χάρο.

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, μελετητής της εποχής, αναφέρθηκε στο ρόλο της ειδικής ασφάλειας της Χωροφυλακής, η οποία είχε έδρα το ξενοδοχείο Κρυστάλ, όπου και μαρτύρησε η Ηλέκτρα Αποστόλου καθώς και στο σημαντικό της ρόλο στο ΕΑΜ καθώς ήταν υπεύθυνη παραγωγής και διανομής παράνομου τύπου. Χάρη στη δράση της αποδομούνταν όπως ανέφερε, η γερμανική προπαγάνδα. Γι αυτό και όταν τη σκότωσαν στο Κρυστάλ η ΟΠΛΑ (Οργάνωση προστασίας λαϊκών αγωνιστών) προχώρησε σε εκτελέσεις αξιωματικών της χωροφυλακής πάνω στα πτώματα των οποίων άφηνε πινακίδες που έγραφαν Ηλέκτρα 1, Ηλέκτρα 2, κλπ μαζί με τον αριθμό του νεκροτομείου 59.953.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Νίκος Μπελογιάννης, ανιψιός της Δ. Σωτηρίου ο οποίος τόνισε ότι η συγγραφέας έγραψε την Ηλέκτρα μόλις βεβαιώθηκε για τη θετική απήχηση του πρώτου της μυθιστορήματος (Οι νεκροί περιμένουν) κι ένιωσε σίγουρη ότι μπορούσε να κάνει το χρέος της προς τη φίλη της. "Η έκδοση", πρόσθεσε, "έχει στόχο να αναβιώσει ένα ξεχασμένο κείμενο και να
τιμήσει και τις δύο".

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα