Επεκτείνεται το «κούρεμα» στους μισθούς

Μετά τις μειώσεις στον στενό δημόσιο τομέα, δραματικά μειώνονται και τα εισοδήματα χιλιάδων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μεταξύ των οποίων ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ,  ΟΛΠ, όπως επίσης και στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε εντολή στις διοικήσεις τους να «κουρέψουν» για όλους τους εργαζομένους τις αποδοχές του Νοεμβρίου σε ποσοστό ως 25% σε σχέση με τις αποδοχές του Οκτωβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ενώ σε βάθος διετίας το πλαφόν θα διαμορφωθεί στις 2000 ευρώ σε όλες τις ΔΕΚΟ. Από το μέτρο αυτό εξαιρέθηκαν μόνο ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, καθώς πλέον ελέγχονται μετοχικά από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στόχος δεν είναι μόνο η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες είναι κερδοφόρες, αλλά η προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση τους.

Το μνημόνιο σαρώνει τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.
Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι η μείωση μισθών την τελευταία διετία ξεπερνά το 15,4%. Ωστόσο, το ψαλίδισμα στις καθαρές αποδοχές είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα αλλεπάλληλα έκτακτα χαράτσια. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι φέτος ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα υποστεί κούρεμα του μισθού του κατά τουλάχιστον 10%.
Keywords
Τυχαία Θέματα