Στόχος μας η επανεκκίνηση των σχέσεων

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια στο Κρεμλίνο, εκφράζοντας τη χαρά του που γνωρίζονται και προσωπικά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συνομιλήσει μόνο τηλεφωνικά. «Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας

και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας στην αντιφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξαιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης».

«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε στα αισθήματα φιλίας και αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα αισθήματα χαράς συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη συγκίνησή του γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». «Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της είχε το βαρύτερο φόρο αίματος», παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός ότι «έως πρόσφατα η Ρωσία ήταν κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είχε την πρώτη θέση στον συνολικό όγκο των ανταλλαγών και το διάστημα του 2009-2013 ο όγκος αυτός αυξήθηκε πάνω από δύο φορές. Όμως δυστυχώς την περασμένη χρονιά μειώθηκε μεμιάς κατά 40 %». Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Ρώσος ηγέτης, επίσης, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή», τονίζοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στις κατ' ιδίαν συνομιλίες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Από ρωσικής πλευράς ο Β. Πούτιν συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τον διπλωματικό του σύμβουλο Γιούρι Ουσακόφ, καθώς και τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

Μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες θα ακολουθήσει η διευρυμένη διαβούλευση των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή εννέα μελών από κάθε πλευρά, και με το πέρας αυτής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες: το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις σε ελληνικά, ρωσικά, αλλά και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιδεικνύουν ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον για τη διμερή ελληνορωσική διαβούλευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα