Έως και έξι νεκροί σε διαδηλώσεις στο Θιβέτ

Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστολή στην οποία προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον θιβετιανών διαδηλωτών στη νοτιοδυτική Κίνα ενδέχεται να φθάνει τους έξι, υποστήριξαν κάτοικοι και πηγές της εξόριστης αντιπολίτευσης σήμερα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει μόνο ένα θάνατο κατά την διαδήλωση της Δευτέρας στην Αυτόνομη Περιφέρεια Γκάρζε του Θιβέτ,

στην επαρχία Σετσουάν.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχοί, επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς· Θιβετιανοί και οργανώσεις της εξόριστης αντιπολίτευσης ανέφεραν, αντίθετα, ότι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην περιοχή, όπου η μειονοτική πολιτισμική ταυτότητα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όπως και η αντίθεση στην κινεζική διακυβέρνηση.

Έως κι έξι άνθρωποι ενδέχεται να σκοτώθηκαν από τα πυρά στην κομητεία Λουχούο (Ντράγκο στη γλώσσα των Θιβετιανών) την κινεζική Πρωτοχρονιά, όπως ανέφερε η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ καθώς και το Radio Free Asia, ένας ραδιοφωνικός σταθμός που χρηματοδοτείται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και εκπέμπει σε εννέα ασιατικές γλώσσες. Και οι δύο πηγές επικαλέστηκαν Θιβετιανούς στην περιοχή και στην εξορία.

Δεκάδες Θιβετιανοί απαίτησαν να τερματιστεί η διακυβέρνηση από την Κίνα και να επιστρέψει ο Δαλάι Λάμα όταν οι άνδρες των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ "αδιακρίτως", υποστήριξε το εξόριστο θιβετιανό κοινοβούλιο.

"Όταν φτάσαμε στο αστυνομικό τμήμα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας με αυτόματα όπλα", δήλωσε ένας μοναχός, που είπε ότι έλαβε μέρος στην διαδήλωση, στο Radio Free Asia. "Χρησιμοποίησαν επίσης πυροσβέστες και δακρυγόνα για να διασκορπίσουν το πλήθος", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Θιβέτ "από το εξωτερικό" ότι διασπείρουν ψευδείς φήμες και παραποιούν την αλήθεια.

"Η κινεζική κυβέρνηση, όπως πάντοτε, θα καταπολεμά την εγκληματικότητα και θα τηρεί αποφασιστικά την ομαλότητα (και) την δημόσια τάξη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι.

Η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά εξόριστοι Θιβετιανοί είπαν ότι η ένταση συνεχίζεται. Περίπου 6.000 μειονοτικοί έχουν συγκεντρωθεί σε μοναστήρι στο Ντράγκο, όπου μεταφέρθηκαν 32 τραυματίες από τα επεισόδια της Δευτέρας, σύμφωνα με το Radio Free Asia. Κατά την ίδια πηγή οι τραυματίες αποφεύγουν να πάνε σε νοσοκομεία λόγω του φόβου ότι θα συλληφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα