Εντός ευρώ με νέα αναδιάρθρωση

Η παραμονή της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ είναι το κεντρικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της (με ημερομηνία 18 Μαΐου 2012) η UBS, η οποία εκτιμά ωστόσο ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η αναδιάρθρωση
αυτή, την οποία η UBS θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη θα κοστίσει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους 60 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, σημειώνει ο οίκος, η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα επιδεινώσει σε τέτοιο βαθμό την ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, με αποτέλεσμα το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να «εκτοξευθεί» στα 225 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των 225 δισ. ευρώ θα ήταν οι ζημιές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα «κατανάλωναν» το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρειάζονταν για ανακεφαλαιοποιήσες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS, τα παραπάνω νούμερα λαμβάνουν υπόψη μόνο τις απομειώσεις ελληνικού χρέους, ενώ ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται αλλού: στις παράπλευρες απώλειες και στον κίνδυνο να υπάρξουν περιστατικά τραπεζικού πανικού ανά την Ευρώπη.

Όπως εξηγεί η UBS, στην περίπτωση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της νέας αναδιάρθρωσης, το ύψος του κουρέματος που θα απαιτηθεί για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Και αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους περιλαμβάνουν μία σειρά μεταβλητών που δεν μπορούν σήμερα να υπολογιστούν (π.χ. ο ρυθμός ανάπτυξης ή η αποτελεσματικότητα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων). Ο δεύτερος, περισσότερο πολιτικής φύσης, είναι ότι δεν υπάρχει σαφής θεωρητική κατεύθυνση ως προς το ποιο επίπεδο χρέους θεωρείται βιώσιμο. Έτσι, το ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι «ποιο επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποδεκτό για μία οικονομία» και, αυτό, είναι ένα θεμελιωδώς πολιτικό ζήτημα.

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η UBS ως προς τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προβλέπουν «κούρεμα» είτε κατά 1/3 του χρέους, είτε κατά 1/2. Οι ευρωπαίοι έχουν δανείσει στην Ελλάδα 181,9 δισ. ευρώ. «Κούρεμα» κατά 1/3 θα σήμαινε απώλειες 60,6 δισ. ευρώ για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο ή 0,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. «Κούρεμα» κατά 1/2 θα σήμαινε απώλειες 91 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα