Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα

Εντονότατη μετασεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά, με δονήσεις που φτάνουν και τα 4,9 Ρίχτερ, μετά τα 5,8 που ταρακούνησαν το νησί, το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη του φαινομένου και οι σεισμολόγοι ζητούν από τους Κεφαλονίτες να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση την κατοίκηση κτιρίων τα οποία έχουν υποστεί έστω και μικροζημιές. Ο ισχυρός σεισμός

σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα της Κυριακής, με επίκεντρο οκτώ χιλιόμετρα βόρεια από το Ληξούρι και 13 βορειοδυτικά από το Αργοστόλι, ενώ ακολούθησαν περισσότεροι από δέκα ισχυροί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παρίση, δήμαρχο Κεφαλλονιάς, ο οποίος μίλησε στο σταθμό μας, δεν υπάρχουν θύματα και δεν έχουν σημειωθεί σοβαροί τραυματισμοί, ενώ οι ζημιές περιορίζονται σε κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε βιτρίνες καταστημάτων, σε παλιές οικίες και στο γηροκομείο. Αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ διακοπές στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται και στην Ιθάκη.

Στην Κεφαλονιά, με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επικεφαλής κλιμακίου, για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στον Αθήνα 984 και το Χρήστο Κάππο, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε για το χερσαίο σεισμό ο κ. Παπαζάχος, ότι από την ένταση του το κάθε κτίριο δέχθηκε δύναμη ίση, με το 40% του βάρους του.

Για εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 984 ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σωτήρης Κουρής.

Νωρίτερα, ο Γεράσιμος Χουλιάρας, καθηγητής σεισμολογίας, μιλώντας στο σταθμό μας, κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεχτικοί στις περιπτώσεις που παρατηρούν ζημιές στα σπίτια τους να μη μείνουν μέσα και να περιμένουν τις εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα