Έντονες διεργασίες για ελληνικό ζήτημα

Σαββατοκύριακο έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα και με φόντο τη συμφωνία, προ των πυλών, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Δευτέρας, αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup νωρίτερα την ίδια ημέρα. Ήδη από το πρωί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Όπως ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επικεφαλής της Κομισιόν επικοινώνησε με Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας,
Μάρκ Ρούτε, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η Γερμανία θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, ο κύριος Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό θέμα εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη βάση για απόφαση.

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο τραπέζι είναι και μια 6μηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Με πρωινή του ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά πως θα υπάρξει λύση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ.

Τα βλέμματα, πάντως, είναι στραμμένα και στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, αυτή την ώρα, που αποφασίζει για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Keywords
Τυχαία Θέματα